Gündem

AYM’den tarihi karar! Boşanmalarda 3 yıllık bekleme kalkıyor!

Anayasa Mahkemesi (AYM), boşanma davası reddedilen çiftlerin yeniden dava açmaları için 3 yıl beklemelerini gerektiren kuralı iptal etti. Bu emsal niteliğindeki karar, uzayan boşanma davalarına çözüm olacak.

AYM kararı ne anlam ifade ediyor?

Boşanma davası reddedilen çiftler, 3 yıl beklemeden yeniden dava açabilecekler. Ortak hayatın yeniden kurulamadığı hallerde, boşanma için 3 yıl beklemek makul bir süre olarak değerlendirilmedi. Bu süre, aile birliğinin uzun süre sona erdirilememesine ve ilgililere katlanamayacakları bir yükün yüklenmesine neden oluyordu.

Anayasa Mahkemesi (AYM), uzayan boşanma davaları için emsal bir karara imza attı. Ankara 18. Aile Mahkemesi, Medeni Kanun’un “evlilik birliğinin sarsılmasını” düzenleyen 166. maddesinin, “Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir” şeklindeki fıkrasını anayasaya aykırılık gerekçesiyle yüksek mahkemeye taşıdı.

Karar ne zaman yürürlüğe girecek?

Anayasa Mahkemesi, boşanma davalarında 3 yıllık bekleme şartını kaldırdı. Bu karar, boşanma davalarının hızlanmasını sağlayacak. AYM kararı, 9 ay sonra yürürlüğe girecek.