Gündem

Aylık kira bedeli 24 Bin TL’ye çıktı! 15 Milyon insana şok

Milyonlarca vatandaşın bir arada yaşadığı dev şehirde aylık kira fiyatları 24 Bin TL’yi geçti. İl genelindeki konut ve kira fiyatları tek tek açıklandı.

Aylık kira bedeli 24 Bin TL’ye çıktı! 15 Milyon insana şok- Türkiye’nin en kalabalık büyükşehri olan İstanbul’da yaşayan milyonlarca vatandaş zor yıllardan geçiyor. Özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem faciasının ardından Türkiye genelinde giderek artan fahiş kira fiyatlarının reçetesi İstanbul’da çıkarıldı.

KONUT FİYATLARI VE KİRA FİYATLARI BELLİ OLDU

Metropol ve ülkenin sanayi şehri olan İstanbul için Gazeteci Burak Taşçı  konut fiyatlarını ve ilçeler arasındaki kira fiyatlarını karşılaştırdı. Ortalama yapılan araştırmalarda 24 Bin TL’lik 1 aylık kira fiyatları şok etti. İstanbul geneli incelendiğinde fiyatlarda aylık bazda yüzde 1 seviyelerinden yüzde 10’u aşan oranlarda artışlar görülüyor. 2+1, 100 metrekarelik konutların ortalama olarak satış fiyatı Esenyurt’ta 1.5 milyon lira olurken Sarıyer’de bu rakam 9 milyona yaklaşıyor.  2+1, 100 metrekarelik evler incelendiğinde ve ortalaması alındığında Silivri’de 9 bin lira, Beşiktaş’ta ise 24 bin liralık fiyatlar var.

BAZI BÖLGELERDE FİYATLAR YAVAŞ ARTIYOR

İstanbul genelinde fiyat artışları kaçınılmaz ancak bazı bölgelerde ise fiyat artışları diğer ilçelere göre yavaş artıyor. Konut fiyatlarındaki artış oranları aylık bazda ele alındığında en yüksek oran Adalar’da ortaya çıktı ve yüzde 10,37 oranında yükseliş gerçekleşti. En düşük fiyat artış oranı ise yüzde 1,12 ile Beylikdüzü’nde gerçekleşti. Adalar’da fiyatların hızlı artmasının nedeni kısıtlı sayıda konutun satışa çıkmasından ve talebin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Beylikdüzü, Esenyurt, Büyükçekmece gibi bölgelerde fiyat hızlarının düşük artmasının nedeni ise arz fazlasının olması geliyor.

İstanbul’da deprem faciası sonrası başlayan kentsel dönüşüm hareketi de kira fiyatlarını artırmaya neden oluyor.