Gündem

Aylık 20 bin TL ödeme yapılacak: Öğrencilere duyuru yapıldı!

Yükseköğretim Kurulu tarafından açıklama yapıldı. YÖK araştırma görevlisi konumunda 100 doktora öğrencisi için duyuruda bulundu. ‘Temel Bilimlerde Genç Beyinler Projesi’ kapsamında tez konuları hakkında yurt dışında araştırma yapmaları için YÖK tarafından 100 doktora öğrencisine aylık 20 bin TL kadar destek verileceği bildirildi.

AYLIK 20 BİN TL’YE KADAR DESTEK VERİLECEK

YÖK, doktora öğrencileri ve araştırmacıların dünyanın seçkin üniversitelerinde uluslararası standartlarda araştırma yapmalarını teşvik etmek amacıyla ‘Uluslararası Araştırmacı Projeleri’ni devreye aldı. Bu kapsamda ‘Temel Bilimlerde Genç Beyinler Projesi’ ile üniversitelerin araştırma görevlisi kadrosundaki 100 doktora öğrencisine, tez konuları hakkında yurt dışında araştırma yapmaları için kişi başı aylık 20 bin TL’ye kadar destek verilecek. Yükseköğretim kurumlarındaki araştırma görevlisi kadrosunda görev yapan doktora öğrencileri tez konularına ilişkin fizik, kimya, biyoloji ve matematik alanlarında yurt dışında araştırma yapabilecek. YÖK, bu doktora öğrencilerini yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında araştırma yapabilmeleri için 1 aydan 3 aya kadar görevlendirecek ve aylık 20 bin TL’ye kadar destek verecek. Söz konusu öğrencilere ayrıca 10 bin TL ulaşım desteği sağlanacak.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, temel bilimlerde lisansüstü nitelikli araştırmacıların yetiştirilmesinin, Türkiye’nin küresel bilim ve teknoloji yarışında varlık gösterebilmesinin olmazsa olmaz koşulu olduğunu belirtti. Özvar, “YÖK olarak öncelikli hedeflerimizden biri de dünya genelinde kaynak çekme cazibesinin yitirildiği temel bilim araştırmalarında üniversitelerimize kadro, kaynak ve altyapı ile yeni yetişen bilim insanı adaylarına güçlü üniversite programları ve araştırma bursları destekleri sağlamaktır” dedi.

YÖK’ün sağlayacağı desteklerinden biri olan ‘Genç Beyinler Projesi’nin bu yıl hayata geçeceğini bildiren Özvar, üniversitelerde araştırma görevlisi olarak doktorasına temel bilimlerde devam eden genç bilim insanı adaylarının destekleneceğini belirterek, “YÖK olarak önümüzdeki yıl diğer bilim alanlarında da benzer bilimsel araştırmaları destekleme programlarını yaygınlaştıracağımızı şimdiden bütün bilim camiamıza kıvançla duyurmak isterim” ifadelerini kullandı.

DESTEKTEN YARARLANMAK İSTEYENLER DİKKAT

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve halen bir devlet yükseköğretim kurumunda araştırma görevlisi olmak.

Fizik, kimya, biyoloji ve matematik alanlarında doktora eğitiminin tez aşamasına geçmiş olmak.

Son 3 yıl içerisinde yapılan YÖKDİL, YDS, E-YDS’den veya ÖSYM tarafından eş değerliği kabul edilen uluslararası bir yabancı dil sınavından, çalışmanın yapılacağı dilden, en az 75 puan aldığını gösterir dil sınav sonucunu belgelendirmek.

Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak. (Askerliğini yapmış, tecil edilmiş veya tecil edilebilecek durumda bulunmak)

Başvuru tarihi itibarıyla doktora eğitimine son 3 yılda başlamış olmak.

University Ranking by Academic Performance (URAP), Times Higher Education (THE), Academic Ranking of World Universities (Shanghai) ve World University Rankings (QS) tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarında son 3 yıl içerisinde ilk 700 içerisine giren üniversitelerden birinden en az 1 ay için davet mektubu almak.

Başvuru tarihleri ve başvurularla ilgili detaylar daha sonra YÖK tarafından duyurulacak. Başvurular bağlı bulunulan fakülte veya enstitüye yapılacak.