Ekonomi

Ayçiçeği yağı fiyatları hakkında flaş açıklama!

Türkiye’de son zamanlarda ayçiçeği yağı fiyatları tartışma konusu oluyor. Vatandaşlar yağların yüksek fiyattan satılmasından şikayetçi. Bu konuda Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün flaş açıklamalarda bulundu.

Bu sene ayçiçeği fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşı isyan ettirdi. Yüksek fiyatlar nedeniyle isyan eden vatandaşlar için Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün önemli açıklamalarda bulundu. Anadolu Ajansı’ndan Gökhan Zabar’ın haberine göre Akgün, Ayçiçek yağlarında düşüş beklendiğini müjdeledi.

Akgün Ayçiçek yağı ile ilgili açıklamalarında, “Ayçiçeği yağı fiyatındaki artış kuraklık ve pandemiden kaynaklanan bir durumdur. Trakya son dönemde güzel yağış aldı. Bu yağışlarla beraber üretime bakış açımız değişti. Üretimimizin iyi olacağına inanmaya başladık. İnşallah kar ve yağmurlarla önümüzde bir kış var, iyi olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Pandemi ve kuraklık fiyatları etkilemiş

2019’da 5 kilogramlık ayçiçeği yağı 40 liradan, 2020’de ve bu yıl 65, 70 liradan satıldığını Akgün, “Artış var mı, var. Ama bu artış sadece ayçiçeği yağı fiyatında değil, bütün hepsinde bir artış var. Bu artışlar soframıza bir şekilde yansıyacaktır ama çok şişkin bir piyasa var esasında. Biz yurt dışına bağımlıyız. Ürettiğimiz yağlık ayçiçeği 1 milyon 500 bin ton civarında. Ülkemizde de 1 milyon 800 bin ton civarında ayçiçeği üretilmektedir. Bunun dışında 3,5 milyon ton civarında ayçiçeğine ihtiyacımız var. Biz bunun geri kalan kısmını yurt dışından almak zorundayız. Hal böyle olunca pandemi ve kuraklık üzerine gelince fiyatlar etkilendi.” Dedi.

Akgün, Ayçiçek yağlarında düşüşün sağlanması için çiftçilerin desteklenip, dışa bağımlılığın azalması gerektiğini söyledi.