Gündem

Avrupa modeli kapıda: Kafe ve restoranlar açılacak mı? 1 Haziran’dan sonra…

Tam kapanmanın ardından 17 Mayıs tarihinden itibaren kademeli normalleşme dönemine geçildi. 1 Haziran tarihine kadar bazı kısıtlamalar devam edecek. Kademeli normalleşme döneminde kafe ve restoranların açılmaması yeme-içme sektörünün tepkisini çekti. Sektörden dikkat çeken bir öneri geldi.

Restoran ve kafelerle ilgili sektör temsilcileri, sektörün nefes alabilmesi için Avrupa modelinin acil olarak hayata geçirilmesi konusunda çağrısını yaptı.

Bilim Kurulu’nun açıklamalarına göre virüsün açık alanda etkisini 19 kat kaybettiğini aktaran sektör temsilcileri, kafe ve restoranların bahçe-balkon gibi açık alanlarında çalışmasına izin verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Açık alanı olmayan esnaf için de bu yaz için özel bir kararla belediyelerin kaldırımlara masa atma izni vermesi gerektiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, bu kararın bir an önce uygulamaya alınmasını istiyor.

Sabah gazetesinden Betül Alakent’in haberine göre, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, kademeli normalleşme kararının sektörde büyük bir hayal kırıklığı yarattığını belirtti.

‘SEKTÖR BÜYÜK BİR ÇIKMAZDA’

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, “5 milyon kişinin ekmek yediği bu sektör virüsün günah keçisi ilan edildi. Sektör çok büyük bir çıkmazda. Acilen bir formül bulunmalı. Bizim önerimiz tıpkı Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi restoran ve kafelerin açık alanlarda hizmet etmesine müsaade edilmesi” dedi. Açık alanı olmayan işletmelerin kaldırımlara masa atarak çalışma izni verilmesi gerektiğinin altını çizen Bingöl, şöyle konuştu:

“Sektörümüze bugün hemen acilen açılma izni verilmeli. Haziran ayından itibaren de kapalı alanda sınırlı kullanım izni tanınmalı. Paket servisle sektörümüz dönmüyor. Bu formülle en azından sektör biraz nefes alır, akmasa da damlar.”

Turizmin deniz-kum-güneş ve otellerden ibaret olmadığının altını çizen Bingöl, “Otellere önlemler dahilinde türlü kolaylıklar sağlandı. Bize de aynı şekilde sağlanmalı. Sürekli gastronomi turizmi diyoruz ama bunu 1.5 yıldır görmezlikten geliyoruz. Sektörümüzde 150 bine yakın irili ufaklı işletmemiz turizm sektörüne hizmet ediyor. Turizm Bakanımız nasıl sektör için çaba sarf ediyorsa, gastronomi turizmine de sahip çıkmasını istiyoruz” dedi.