Ekonomi

Avrupa Birliği’nden otomotiv sektörüne darbe: Benzinli ve dizel araçlar yasaklanacak!

Yaklaşık olarak 2 yılı aşkın süredir hayatımızda olan koronavirüs salgını, pek çok sektörü olduğu gibi otomotiv sektörünü de derinden etkiledi. Geçtiğimiz yıl etkilerini göstermeye başlayan koronavirüs salgını, otomotiv sektöründe çip krizinin yaşanacağının sinyallerini verdi.

Aralık ayında tavan seviyeleri gören döviz kurları ve altın fiyatları, benzinli ve dizel araçların üretim maliyetlerini artırdı. Ek olarak çip krizinin de etkilerini iyiden iyiye arttırması pek çok otomobil üretici firmanın zaman zaman üretimi durdurmasına sebep oldu.

Otomotiv sektöründe yaşanan tüm bu gelişmelere ek olarak benzinli ve dizel araçların hem üretimlerinde hem de kullanımları esnasında çevreye büyük zararlar verdiklerinin tespit edilmesi, ülkeleri harekete geçirdi. Yeşil üretimin desteklenmesi amacı ile benzinli ve dizel araçların üretiminde kısıtlamaya giden ülkeler, geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu Komitesi’nin düzenlediği toplantı esnasında kesin karara vardılar.

Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi Bir Araya Geldi!

Geçtiğimiz günlerde Brüksel’de düzenlenen bir toplantı kapsamında bir araya gelen Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın önemli başlıklarından birisi olan 55’e Uyum- Fit for 55” paketi ile ilgili fikir alışverişi yaptı.

2035’te Yasaklanıyor!

Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Parlamentosu Çevre Komisyonu, Yeşil Mutabakat’a konu olan 55’e Uyum- Fit for 55 paketi ile ilgili kesin bir karara vardı. Karbon emisyon standartlarının belirlenmesi amacı ile yapılan düzenlemelere, 46 katılımcı “evet”, 40 katılımcı ise “hayır” oyu kullandı. 2 katılımcı ise “çekimser” oy kullandı.

Çoğunluğun “evet” oyu verdiği düzenlemeler, böylelikle kabul edilmiş oldu. Sonuç olarak alınan karara göre 2035 yılından itibaren satışa sunulacak olan otomobillerin ve hafif ticari araçların benzinli veya dizel olamayacağı kesinleşti.

2050’de Emisyon Oranı Düşürülecek!

Daha önce yapılan görüşmelerde otomobillerin emisyon oranlarının 2050 yılına kadar yüzde 55’e düşürülmesinin hedeflendi bilgisi paylaştı. Yapılan yeni toplantı ile birlikte bu oran yüzde 70’e yükseltildi.