Gündem

Aşı yaptıracak olanlar dikkat: Hangi aşının yan etkileri daha fazla?

Corona virüsü aşısı olacak olan herkes aşıların yan etkilerini merak ediyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yapılan bir araştırma sonucuna göre, Moderna aşısının Pfizer/BioNTech aşısına göre yan etkisi daha fazla. İşte o araştırmanın detayları…

Birçok ülkede corona virüsüne karşı aşılama çalışmaları devam ediyor. Bu nedenle milyonlarca kişi corona virüsü aşılarının yan etkilerini merak ediyor. ABD merkezli CDC tarafından yapılan ve JAMA adlı online dergide yayımlanan araştırmaya göre, Moderna aşısının Pfizer/BioNTech aşısına göre yan etkisi daha fazla.

Söz konusu dergide yayımlanan araştırmaya göre, 14 Aralık 2020- 28 Şubat 2021 arasında Kovid-19 aşısı olan kişilerde görülen yan etkiler incelendi. Çıkan sonuçta ise İlk dozdan sonra Moderna aşısını olanların yüzde 74’ü yan etki görüldüğü, Pfizer/BioNTech aşısını olanların yüzde 65,4’ü yan etki görüldüğü raporlandı.
İkinci dozun ardından ise Moderna aşısı olanların yüzde 82’si, Pfizer/BioNTech aşısı olanların ise yüzde 68,6’sı yan etki görüldüğü ifade edildi. Yan etkilerin çoğunluğunun kolda ağrı gibi hafif yan etkiler olduğu bildirildi. İkinci doz aşıların ardından ise ateş ve üşüme gibi yan etkiler daha sık görüldü.

Sağlık Bakanlığı cırına virüsü aşısı yan etki açıklaması:

Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.

Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.