Gündem

Aşı olmayana yasak: Yeni koronavirüs tedbirleri yolda!

Türkiye’de koronavirüsle mücadele kapsamında aşı uygulaması sürüyor. Son olarak Rus Sputnik V aşısı için acil kullanım onayı verildi. Haziran sonunda 40 yaş üstü kişiler, ağustos ayında ise 18 yaş üstünün aşılanmasının tamamlanması planlanıyor. 17 günlük tam kapanmanın ardından vaka sayılarının 5 binin altına indirilmesi hedefleniyor. Ancak durum olumsuz gelişirse ve vaka sayısı hedeflenen rakama düşmezse toplumun büyük kısmı aşılanana kadar yeni tedbirler alınabilecek. Aşı olmayan kişilere ve yaş gruplarına bazı kısıtlamaların getirilmesi yeni tedbirler arasında.

AŞI OLMAYA KISITLAMA

Türkiye’de bayramdan sonra günlük vaka sayılarının 5 binin altına indirilmesi hedefleniyor. Vaka sayılarında istenilen düzeye ulaşıldığı takdirde sınırlamaların kaldırılması gündeme gelecek. Ancak vaka sayılarının hedeflenen seviyelere düşmemesi durumunda ise toplumun büyük bir kısmı aşılanana kadar yeni tedbirlerin alınabileceği belirtiliyor. Aşı olmayan kişilerin ve yaş gruplarının toplumdaki dolaşımını azaltmaya yönelik tedbirler de bunların arasında.

TOPLUMUN BÜYÜK BİR KISMI AŞILANANA KADAR YENİ TEDBİRLER ALINABİLİR

Vaka tablosunun kötüye gitmesi hâlinde ise tedbirler ağırlaştırılacak. Ayrıca bu süreçte aşılama da bütün hızıyla devam edecek. Vaka sayılarının düşüş eğilimine girdiği ve bunun kontrollü geçiş dönemiyle sürdürüldüğü dönemde aşılanmanın da devam etmesi, sürece büyük bir katkı sağlayacak. Önümüzdeki günlerde Sinovac aşısındaki tedarik sıkıntısının ortadan kalkması bekleniyor.

Sputnik V aşısı da uygulama için gün sayıyor. BioNTech aşısının ise uygulanması sürüyor. Haziran sonunda 40 yaş üstü kişiler, ağustos ayında ise 18 yaş üstünün aşılanmasının tamamlanması planlanıyor.

Türkiye gazetesinin haberine göre, vaka sayıları düşüşe geçmezse toplumun büyük bir kısmı aşılanana kadar yeni tedbirlerin alınabileceği belirtiliyor. Yine aşı olmayan kişilerin ve yaş gruplarının toplumdaki dolaşımını azaltmaya yönelik tedbirlerin gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

VAKALAR DÜŞMEZSE BAZI YASAKLAR DEVAM EDECEK

Normalleşme adımları Bilim Kurulunun tavsiyesiyle belirlenecek. Vaka sayıları hedeflenen seviyelere düşmezse belirli bir saatten sonra uygulanan sokağa çıkma sınırlamalarının devam edebileceği belirtiliyor. Yine hafta sonu uygulanan sokağa çıkma sınırlamasının da sürebileceği ifade ediliyor.