Gündem

Aşı olanların sayısının artmasına rağmen vaka sayıları neden artıyor?

Türkiye’de aşılama uygulamaları devam ediyor. Milyonlarca vatandaşın aşı olmasına rağmen vaka sayılarında artış görülüyor. Birçok vatandaş vaka sayılarındaki artışın neye bağlı olduğunu merak ediyor. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan uzmanlar durumu 3 nedene bağlıyor.

Sağlık Bakanlığı son verilerine göre Türkiye’de toplam 104 milyon 194 bin 302 kişi aşı oldu. 1. Doz aşı olanların sayısı 52 milyon 368 bin 208 olarak açıklandı. İkinci doz aşı olanların sayısı ise 41 milyon 527 bin 261 olarak bildirildi. Milyonlarca kişinin aşı olmasına rağmen ise vaka sayılarında artışlar görülüyor. Vatandaşlar bu artışın neden gerçekleştiğini merak ederken, YeniŞafak’ın haberine göre uzmanlar durumu 3 nedene bağlıyor.

1.Neden

Şehirler arası seyahat, konser, sinema, tiyatro, okul gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi isteniyor. Bu nedenle hiçbir semptom belirtisi olmayan kişilerin test yaptırmasıyla belli oranda vaka yakalanıyor.

2.Neden

Delta varyantının çok hızlı bulaşması ile birlikte aşılarını tamamlamayan kişiler ile aşısız kişiler vakaların artmasına sebep oldu. 30 binlere dayanan vaka sayısında varyantların da önemli derecede etkisi oldu.

3. Neden

Okulların açılması ile vaka sayıları da yükseldi. Delta varyantı nedeniyle çocuklarda da hastaneye yatacak kadar ağır vakalar görülebiliyor. Okullarda yapılacak tarama test ile beraber hastalık belirtisi olmayan pozitif vakalar da tespit edilebilecek.