Gündem

Asgari ücrette son dakika! 2020 vergi kesintileri ne kadar olacak?

2020 yılında asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin muhtemel rakamlar belli olsa da vatandaşların bir talebi de vergilerin kaldırılması. Asgari ücret üzerindeki vergi ve kesinti yükü nedeniyle maaşın önemli bir bölümü vergi ve kesintiye gidiyor. Asgari ücretin işverene maliyetinin sadece % 49’u kendileri için harcanabilir durumda. Hal böyle olunca %51’i dolaylı ve dolaysız vergi ve kesintilerine uğruyor. Asgari ücret, tüm işçi bölümlerini kapsayacak şekilde “günlük” olarak belirlenir. Günlük hesap üzerinden de “Aylık” ve “Saat” ücreti hesaplanır. Net hesaplanıp brüt olarak ilan edilen asgari ücrette brüt tutar hesabından, Damga Vergisi ile Gelir Vergisi, İşsizlik Fon Payı ve SGK İşçi Payı kesilir. 

ASGARİ ÜCRET VERGİ KESİNTİLERİ NE KADAR?

Eğer yukarıda yer alan tutarlardan SGK primi ve İşsizlik Fonu dışında yer alan kesintiler kaldırılırsa maaşlara ek 345 TL ek zam gelmiş olacak. Görüldüğü üzere asgari ücret üzerinden her ay asgari ücretten 358 TL SKK Primi ödemesi, 25 TL işsizlik fonu kesintisi, 326 yüzde 15 Gelir vergisi ve 19.50 Lira damga vergisi kesiliyor. Asgari ücret üzerinden SGK primi ve İşsizlik Fonu dışında yer alan kesintiler kaldırılması durumunda maaşlara ek 345 TL daha zam yapılmış olacak. Vergi kesintilerinin olup olmayacağı ise şuanda bilinmiyor.

‘ASGARİ ÜCRET ZAMLARIN ÇEYREĞİNİ BİLE KARŞILAMIYOR’

Asgari ücret evrensel temel insan haklarının başında geliyor. Her çalışana ülkesinin ve zamanın koşullarına göre makul bir yaşamı sürdürebilmesi için uygun bir ücret ödenmesi gerekitğini savunn sendikalar, asgari ücretin en az 2 bin 578 lira olmasını istiyor.

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor.Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruşunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. 

2020 AGİ ne kadar oldu?

Asgari geçim indirimi henüz belli olmadı. 2020 asgari ücret AGİ evli çocuğu olanlar için ne kadar olacağı ise Asgari ücret tespit komisyonunun 2020 yılı asgari ücreti açıklamasıyla birlikte netlik kazanmış olacak. Ancak beklenen tablo şöyle:

Bir yanıt yazın