Ekonomi

Asgari ücretlinin maaşı yıl sonuna kadar azalacak! Asgari ücret ne kadar?

Türkiye’de milyonlarca vatandaş asgari ücret ile geçimini sağlıyor. Ancak asgari ücret maaşları ile ilgili üzücü bir detay bulunuyor. Gelir vergisi dilimindeki artış nedeniyle asgari ücret Ekim ayından yılsonuna kadar 125 TL’ye varan tutarda azalacak.

Asgari ücretli çalışan vatandaşları ilgilendiren önemli bir gelişme ortaya çıktı. Geçimini asgari ücretle sağlayan vatandaşların maaşlarında gelir vergisi dilimindeki artış nedeniyle azalma yaşanacak. 2020 Eylül ayında aylık ücretlerinin bir kısmı gelir vergisi dilimine giren asgari ücret maaşlarının, Ekim ayında tam maaşları yüzde 20 oranında vergilendirilecek.

3 çocuklunun maaşı 125 TL azalacak

Vergi dilimindeki artış nedeniyle ödenen vergi arttığı için asgari ücretli eşi çalışmayan ve çocuğu bulunan vatandaşların ellerine geçen miktar azalacak. AGİ ile birlikte net 2 bin 479 TL ücret alan asgari ücretli Ekim ayından itibaren de yılsonuna kadar 2 bin 324 TL maaş alacak. Böylece 3 çocuklu asgari ücretli çalışanın maaşından 125,08 TL azalmış olacak.

Bekar asgari ücretlinin maaşı düşmeyecek

Diğer yandan bekar asgari ücretlinin maaşlarında azalma olmayacak. Çıkarılan yasalar ile birlikte aylık vergi tutarı 375.23 TL vergi ödemesi gereken bekar asgari ücretli AGİ ile 220.73 TL iade alıyor.

2020 yılında asgari ücret brüt 2 bin 943, net 2 bin 324 TL olarak ödeniyor.