Ekonomi

Asgari ücretli çalışanların maaşı Ekim ayında 125 TL azalacak!

Asgari ücretli çalışan vatandaşlar için üzücü haber geldi. Gelir vergisi dilimindeki artış nedeniyle önümüzdeki aylarda asgari ücretli çalışan vatandaşların maaşı azalacak. Asgari ücretliler Eylül ayında yüzde 20 gelir vergisi dilimine girecek. Ekim ayında ise asgari ücretlinin maaşı 125 liraya kadar düşebilecek. İşte asgari ücretli çalışanları ilgilendiren o gelişme…

Türkiye’de milyonlarca asgari ücretli zam haberi beklerken üzücü bir gelişme meydana geldi. 2020 yılının son aylarında asgari ücretli çalışan vatandaşların cebine giren para azalacak. Gelir vergisi dilimindeki artış nedeniyle asgari ücretlilerin Eylül ayından itibaren maaşları düşecek. Eylül ayında aylık ücretlerinin bir kısmı gelir vergisi dilimine giren asgari ücret maaşlarının, Ekim ayında tam maaşları yüzde 20 oranında vergilendiririlecek. Böylece maaşlarda Ekim ayından yıl sonuna kadar 125 TL’ye varan bir azalma olacak.

Aylık gelir vergisi matrağı 2 bin 501 TL

 

Habettürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, Ücretlilerin vergiye tabi gelirleri hesaplanırken, önce brüt gelirlerinden yüzde 14 oranındaki sosyal güvenlik primi işçi payı ve yüzde 1 oranındaki işsizlik sigortası primi işçi payı düşülüyor. Kalan tutar vergi matrahını oluşturuyor. Buna göre, asgari ücretin aylık gelir vergisi matrahı 2 bin 501,55 TL düzeyinde bulunuyor.

Bekâr bir işçi için 2020 yılında asgari ücret brüt 2943 TL, net 2 bin 324.71 TL olarak uygulanıyor. Ancak, net ücretin 220.73 TL’si asgari geçim indiriminden (AGİ) oluşuyor.

AGİ ile geri ödeme yapılıyor

Asgari ücretle çalışan bekâr işçinin normalde ödemesi gereken aylık vergi tutarı 375.23 TL’yi buluyor. Asgari geçim indirimi yoluyla aylık verginin 220.73 TL’si iade ediliyor. Böylece bekâr bir işçi asgari ücret üzerinden aylık 154,50 TL vergi ödüyor.

Yasal düzenleme olmasaydı bekar asgari ücretlinin de geliri azalacaktı.

 

Önceki yıllarda bekâr asgari ücretliler de eylül ayından itibaren yüzde 20 gelir

Gelir vergisi dilimine girdikleri için ellerine geçen net ücret, eylül ayından itibaren azalmaya başlıyordu. 2016 yılından itibaren yapılan düzenlemeyle, gelir vergisi dilimindeki artış dolayısıyla asgari ücretlilerin eline geçen net ücretin ocak ayındaki net ücretin altına düşmesi önlendi. Bu düzenleme dolayısıyla bekâr asgari ücretlilerin ocak ayında ellerine geçen net ücretle aralık ayındaki net ücret aynı hale geldi. Söz konusu yasal düzenleme olmasaydı, bekâr asgari ücretli işçilerin de ele geçen net ücretleri bu ay azalacaktı.
Eşi çalışmayan ve çocuğu bulunan kişilere daha yüksek AGİ uygulanıyor. Böylece, örneğin eşi çalışmayan üç çocuklu bir asgari ücretli işçinin ödediği verginin tamamı ocak-ağustos aylarında AGİ yoluyla iade ediliyor. AGİ sabit kaldığı halde vergi dilimindeki artış nedeniyle ödenen vergi arttığı için asgari ücretle çalışan evli ve çocuklu kişilerin ele geçen net ücretleri azalıyor.

3 çocuklu işçi 400 TL kaybediyor

Üç çocuklu bir asgari ücretli ocak ayından bu yana AGİ ile birlikte net 2 bin 479 TL ücret alıyordu. Söz konusu işçinin eline geçen net ücret bu ay 2 bin 453 TL’ye, ekim ayından itibaren de yılsonuna kadar 2 bin 324 TL’ye düşecek. Aslında bu kişinin eline geçen net ücret kasım ayından sonra daha da azalacaktı. Ancak, 2016 yılında çıkartılan yasayla, vergi dilimindeki artış ne olursa olsun ele geçen net ücretin bekâr işçiye verilen ocak ayındaki net ücretin altına düşmemesi sağlandı.

Eşi çalışmayan 3 çocuklu asgari ücretli aylık 125,08 TL vergi ödeyecek