EkonomiGündem

Asgari ücrete zamla ilgili sıcak gelişme: Diğer ücretleri doğrudan etkileyecek!

Asgari ücrete Temmuz ayında zam gelip gelmeyeceği merakla beklenirken önemli bir bilgi verildi. Asgari ücrete zam uygulanırsa bütün ücretlerde yeni zamların uygulanacağına dair vatandaşlara uyarıda bulunuldu.

Konuya yönelik açıklamalar Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım’dan geldi. Yıldırım, “Altı aylık enflasyon belki yüzde 40’lara gelmiş olacak. Enflasyon üzeri zam da o zaman mevcut maaşlar için yüzde 40’ın üzeri olacak. Asgari ücret 4 bin 253 lira. Bunu uzun vadeli dolara çevirerek yapalım. Bu 383 dolar yapıyor. Uzun vadede ortalaması bu. Bu yılki asgari ücretin inmiş olduğu ücret 245 dolar. Asgari ücret düşmedi, dolar yükseldi. Enflasyon yükseldi. Alım gücü düştü. Dolar bazında 383 doları tutturmamız için asgari ücrete yüzde 56 zam yapmamız lazım. Dolayısıyla hükümetin yaklaşımı da buna yakın” dedi ve şöyle devam etti:

Ücret enflasyon sarmalı denen bir gerçek var. Bilinçli tüketiciler artacak fiyatları sorgulayacak. Ama ne kadar yaparsak yapalım sorgulama işini yapmayanlar çoğunlukta olacak. Enflasyon, enflasyonun tetiklediği ücret artışları, ücret artışlarının tetiklediği enflasyon… Böyle gidecek. Enflasyon artı kur artışı, kur artışı artı enflasyon. Sarmal seçime kadar devam edecek. Alım gücümüz düştü. Türkiye’de yaşıyoruz. Milyonlarca insan çalışıyor, üretiyor, ihracat yapıyoruz. Niye kendi kendimize eziyet ediyoruz?

ASGARİ ÜCRET ARTACAK

“Bırakalım otomobil ve ev almayı. Bunlar ücretli kesimin alacakları şeylerden çıktı. Türk-İş’in açlık sınırı denen bir şey var. 4 kişilik aile için 6 bin 17 lira. Yoksulluk sınırı 19 bin 602 lira. Buna göre ölçüp düşünmek ve adım atmak lazım. Ben şunu anlıyorum hükümet gereğini yapacak. Memur artı kamu çalışanlarının sayısı 5.3 milyon. Maaş ve ücretleri artırılacak. Asgari ücret de artacak. Asgari ücret bütün ücretleri yukarı çıkaracak.”

“Türkiye’de eleman açığı sorunu ortaya çıkacak. Bu şartlarda alınan maaşlar insanların geçimini zorlaştırıyor. Eski alışkanlıklar ve tüketimler yapılamıyor. Barınma sorunu ortaya çıktı. Hükümet de sorunu tespit etti.”