EkonomiGündem

Asgari ücrete en az yüzde 35 zam yapılması TBMM’de gündeme getirildi!

Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM’nde 2021 asgari ücret ile ilgili konuştu. 2020’de elektrik ve doğal gaz faturalarına gelen yüzde 35’lik zamlara dikkat çeken Girgin, ”asgari ücrete en az bu oran kadar zam yapılmalıdır” dedi. Girgin şu açıklamaları yaptı;

ASGARİ ÜCRETE EN AZ YÜZDE 35 ZAM

Milyonlarca emekçi asgari ücret pazarlığının sonucuna kilitlendi. 2020’de elektrik ve doğal gaz faturalarına yüzde 35 zam yapıldı; asgari ücrete en az bu oran kadar zam yapılmalıdır. Asgari ücretli işçiye, salgın döneminde bütçeden nakit desteği verilmelidir. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, SGK primleri bütçeden karşılanmalıdır.

ASGARİ ÜCRETİN BELİRLENMESİ

İşçinin kendisi ve ailesi, birlikte hesaba katılmalıdır. Asgari ücret bütün sendikaların katılımıyla saptanmalıdır. Bütün işçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalıdır. Asgari ücret artışında hedeflenen enflasyon oranları değil, reel enflasyon esas alınmalıdır. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda kadın temsili sağlanmalıdır.

Asgari ücretin tespitinde uluslararası standartlara uyulmalıdır. İşçiler, sadece emek gücünü satan bireyler değil, sosyal varlıklardır, asgari ücret tespiti bu gerçek göz önünde bulundurarak yapılmalıdır; asgari ücret net en az 3.100 TL olmalıdır.