GündemSağlık

Artık parayı veren koronavirüs testi yaptırabilecek!

Sağlık Bakanlığı son yaptığı açıklama ile artık "kişilerin talepleri üzerine yapacağı Covid19 testi" için özel hastanelerin 250 TL ücret alabileceğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı artık özel hastanelerin covid19 testi yapmak için hastalardan 250 TL ücret talep edebileceklerini açıkladı. Yapılan açıklama sonrası Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gelen Sekreteri karara tepki gösterdi. SES Genel Sekreteri İçel, “Covid-19 hastası kabul etmemek için direnen hastaneler şimdi isteyen vatandaşa test yaparak para kazanacak” dedi.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada; “Covid-19 hastalığı kapsamında ‘kişilerin talepleri üzerine yapılacak olan’ Covid-19 PCR testleri için fiyat revizyonuna ihtiyaç duyulduğu” belirtildi.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gündüz imzasıyla yayınlanan yazıda, “Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesi’nin” güncellendiği de duyuruldu.

BirGün Gazetesi’nden İsmail Arı’nın haberine göre, güncellenen fiyat tarifesinde özel hastanelerin toplam 250 TL karşılığında test yaptırabileceği belirtildi. Yurttaşlardan istenecek paranın 220 TL’sinin PCR test için olduğu ve 30 TL’sinin de izolasyon ücreti adı altında alınacağı açıklandı.

Karara büyük tepki gösteren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Pınar İçel, “Önce Covid-19 hastası kabul etmemek için direnen hastaneler şimdi de isteyen vatandaşa test yaparak para kazanmanın peşinde. Covid-19 hastasıyla teması olan hatta semptom gösteren yurttaşlar kamu hastanelerinin kapısından çevrilirken özel hastanenin kapısından girip 250 TL veya üstü para ödemek karşılığında sorgusuz sualsiz testini yaptırabilmekte” diye konuştu.

İçel; “Yakında okullar açılacak, onbinlerce öğrencisi olan kampuslarda, yüzbinlerce nüfusu olan ilçelerin çoğunda test laboratuvarı yok” diyerek bu konuda ayrımcılık yapıldığına dair eleştirilerde bulundu. Halkın farklı kesimleri arasında sağlık hizmetinin farklılık göstermesine rağmen, milletvekillerinin TBMM kampusu içindeki hastanede, parasız ve istedikleri kadar test yaptırma şansına sahip olduklarını ifade eden İçel, “Hizmeti vekillerin ayağına götürdüler, özel laboratuvarı ve PCR testi için cihazları var. Bu kabul edilemez” dedi.