EkonomiGündem

Artan maliyetlerin faturası vatandaşa kesiliyor! Yüzde 35 doğalgaz zammından sonra açıklama geldi

Doğalgaz, dünyada yaşanan sıcak gelişmelerle giderek tetiklenen enerji krizinden payını alıyor. Ülkemizde doğalgaz ile elektriğe gelen son zamlar, sanayi üretimini kötü etkilemeye başladı. Diğer yandan küresel olarak artışa geçen maliyetler dış piyasada büyük bir rekabete yol açmıyor. Ancak sektör yetkililerine göre asıl sorun iç piyasada. Yani, artan maliyetlerin faturası vatandaşa kesiliyor. Detaylar haberimizde…

Dünya gazetesine değerlendirmelerde bulunan organize sanayi bölgelerinin (OSB) ve iş dünyasının temsilcileri şu ortak ifadeleri kullanıyor:

“Yılbaşından bu yana enerji fiyatları 8 kat arttı, maliyetlerdeki artışlar fiyatlara da yansıyacak, bu zamlar üretimi etkileyecek ve kapasite kullanım oranlarında düşüşler yaşanacak, alım gücü de gerileyecek. Sanayicinin bu yükü taşıyabilmesi mümkün değil. İç piyasaya çalışan sanayici bu maliyeti ürüne yansıtabilir, ancak bu da enflasyona neden olur. Geçen yıl ocak ayında 130 bin TL doğalgaz faturası ödeyen bir sanayicinin Nisan 2022’de ödeyeceği fatura 850- 900 bin TL’yi bulacak.”

DOĞALGAZ FİYATLARINDA ASIL SORUN

Türkiye’deki doğalgaz fiyatlarının Avrupa ortalamasına göre halen uygun olduğunu belirten TOBB Türkiye Otomotiv Tedarik Sanayi Meclisi Başkanı Alper Kanca, “Bu durumda ihracatta rekabetçiliğimizi koruyabiliyoruz. Ancak yapılan zamlarla birlikte bu avantajı yavaş yavaş kaybetme noktasındayız. Elektrik tarafında doğalgaza göre çok avantajlı değiliz. Elektrik fiyatlarında yapılan zamlar dünyada rekabet ettiğimiz ülkeler ortalamasının üstünde. Buna bir de hammadde fiyatlarındaki artışları ekleyince iç piyasa satışlarını sarsmaya devam ediyor. Bir yıl içinde hem enerji hem de hammadde girdilerinde büyük bir artış oldu. Bu da satın alma gücünü ve iç piyasada satışlar ile kar marjlarımızın düşmesini etkiliyor. İhracat tarafında çok olmasa da iç piyasada ciddi sorunlarla karşılaşıyoruz” dedi.

ALIM GÜCÜ DÜŞECEK

Gaziantep OSB Başkanı Cengiz Şimşek ise “Bu zammı bekliyorduk. Üretime engel olacak. Yılbaşından bu yana enerji fiyatları 8 kat artmış durumda. Maliyetlerde neden olacağı artışla fiyatlara yansıması da bu yönde olacak. İster istemez üretimi de etkileyecek ve üretim kapasitelerinde doğal olarak düşüşler yaşanacak. Alım gücü de düşecek. Zam, sevimli bir şey değil. Bu konuda devletin de yapacağı bir şey yok. Sıkıntılı bir sürecin içerindeyiz. Alternatif enerjiye bakacak olursak kömürde de fiyatlar uçmuş durumda” ifadelerini kullandı.

ZAM KABUL EDİLEMEZ

Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) Başkanı Haluk Tezcan da gelen zamlara yönelik tepkisini şöyle ifade etti:

“Bu zam kabul edilebilir bir şey değil. Alım gücü azalan piyasalarda, bu zamlar üretim maliyetlerini minimize etmeye çalışan sanayiciye olduğu kadar tüketiciye de darbe oluyor. Üretimde doğalgaz kullanan sanayicilerin üzerindeki yük mümkün olduğu kadar eşit dağıtılmalı.”