Gündem

Araç sürücülerinin 150 TL ödeyerek bu belgeyi alması gerekiyor: Belgesi olmayan 2 yıl trafiğe çıkamayacak!

Türkiye’deki araç sürücülerin bunu bilmesi gerekiyor. Yapılan açıklamalara göre sürücülerin yetkili merkezlerden alınan kişinin psikolojik sağlığının yerinde olduğunu onaylayan raporları alması gerekiyor. Ortalama 150 TL civarında olan psikoteknik belgesi olmayan araç sürücülere bin 185 lira para cezası kesilebiliyor. Sürücüler ayrıca sürücüler 2 sene trafiğe çıkamayacaklar.

Türkiye’de ticari araç sürücüleri için psikoteknik belgesi şartı getirildi. 1 Temmuz 2021 itibariyle yanında psikoteknik belgesi olamayan sürücülere para cezası kesiliyor ve sürücüler trafikten men ediliyor. Belge ile beraber uzun yol sürücülüğü, kargo veya insan taşımacılığı ve ağır vasıta sürücülüğü yapmak isteyen kişilerin bu mesleğe uygun olup olmadığı belirleniyor.

Psikoteknik belgesi nereden alınır?

İllere göre farklılık gösterse de ortalama 150 TL olan belge, belirlenmiş devlet kuruluşlarından veya özel kuruluşlardan alınıyor. Belge sahibi olmak isteyen sürücülere, dikkat testi, muhakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanıyor.