Gündem

Araç sürücüleri dikkat: 1 Ocak’ta zorunlu oluyor!

Sürücülerin sahip oldukları güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psikomotor yetenek düzeyleri; bu yetenek alanlarında tanımlanan bilgisayar destekli testler aracılığı ile yapılan ölçümler sonucunda psikoteknik raporu veriliyor. 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren ise psikoteknik belgesi bulundurma zorunluluğu başlıyor. Yapılacak olan denetimlerde belgesi olmayanlara ise para cezası uygulanacak. Peki, psikoteknik raporu nasıl alınır?

1 Ocak 2021 tarihinden itibaren ticari araç sürücülerinin psikoteknik belgesi bulundurma zorunluluğu olacak. Bu nedenle araç sürücüleri, “Psikoteknik raporu nasıl alınır?” sorusunun cevabını araştırıyor.

Psikoteknik test belgesi almak isteyen vatandaşların İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yetkilendirilen merkezlerde bazı testlerden geçmeleri gerekiyor. 1 saat süren test sonucunda alınan psikoteknik raporu ile birlikte bir psikiyatri uzmanına muayene oluyorlar. Sonrasında alınan raporlar İl ya da İlçe Sağlık Müdürlüklerince onaylanıyor.

Testlerde nelere bakılır?

1) Zihinsel Yetenek ve Beceriler
-Dikkat
-Anlama ve Değerlendirme (Muhakeme) Yeteneği
-Hız ve Mesafe Algılam
-Geniş Görüş Alanı İçinde Uyaran Fark Etme
-Şekil Algılamada Görsel Süreklilik
2) Psikomotor Yetenek ve Beceriler
-Tepki Hızı
-Koordinasyon Düzeyi

Psikoteknik belgesi için evraklar nelerdir? Psikoteknik belgesi nedir, nasıl alınır?

Psikoteknik belgesi nedir, nasıl alınır? Psikoteknik belgesi için gerekli evraklar nelerdir? Bu belgenin alınması için istenen evrakları ve gerekli şartları, ücretlendirmeyi, belgenin kapsamını ve değerlendirme aşamalarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Psikoteknik Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Psikoteknik belgesi için istenen belgeler, belgenin kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Belge, ticari araç kullanımı ve uzun yol şoförlüğü durumlarında özellikle istendiğinden, ehliyet için alım ile ticari şoförlük için alım arasında fark bulunmaktadır. Belge için gerekli evraklar, alımın nedenine göre değişmekle birlikte, kimlik kullanımı ve kişinin gerekli testlerden geçtiğine dair belge sabittir.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ.