Ekonomi

Araç satın almak isteyen vatandaşların dikkatine: 450 bin TL’lik aracı ÖTV’siz alabilirsiniz!

Türkiye Cumhuriyeti ülke sınırları içerisinde yaşayan ve dezavantajlı gruplarda sayılabilen bütün bireyler için hayatlarını kolaylaştıracak olan çeşitli hizmetler geliştirmektedir. Bu hizmetlerden bazıları ise engelli bireyleri kapsamaktadır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı engelli vatandaşlara ve onların bakımından sorumlu olan yakınlarına her ay düzenli nakit ödeme yapmaktadır. Bunun dışında birçok devlet kurumu da engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak adına hizmetler sunmaktadır.

Engelli bireyleri kapsayan başlıca ayrıcalıklı hizmetlerden birisi de ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın alabilme haklarının olmasıdır.

ÖTV’siz Araç Alma Hakkı Kimler İçin Geçerlidir?

Ülke sınırları içerisinde yaşayan engelli vatandaşların topluma geri kazandırılması, hastane ve diğer noktalara zorluk çekmeden ulaşabilmeleri açısından bazı özel haklar tanımlanmaktadır. Bu haklardan biri de ÖTV indirimi hakkıdır.

Yüzde 40 ve üzeri oranlarda engele sahip olan bireylerin araç satın almak istemeleri durumunda ÖTV indirimi hakkı devreye girer. Engel oranı yüzde 90 ve üzeri olan bireyler de ÖTV alınmamaktadır.

Hangi Araçlar ÖTV’siz Alınabilir?

Yeni dönemde kendi aracını ÖTV indiriminden faydalanarak satın almak isteyen engelli vatandaşlar için bazı araç kısıtlamaları bulunmaktadır. Bu kısıtlamayı ilk olarak satın alınacak olan aracın fiyatı üzerinden bildiren devlet kurumları, söz konusu engellilik belgesi ile alınacak olan araçların üst fiyatını 450 bin 500 TL olarak belirlemiştir.

ÖTV’siz Araç Alabilmek İçin Gereken Belgeler Hangileridir?

Devletin tanıdığı ÖTV indirimli veya ÖTV’siz araç alma hakkından yararlanabilmek için araç bayisine bazı belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir. Söz konusu belgeler ise şu şekilde belirlenmiştir:

  • Sağlık kuruluşlarından alınmış, süresi geçmemiş olan sağlık raporu
  • Engellilik oranını belirten engel belgesi
  • H sınıfı sürücü belgesi (aracı kendisi kullanacak olanlar için)
  • Vergi dairesinden alınmış olan ÖTV indirimi belgesi