Gündem

Araç sahipleri: 15 Gün içerisinde bu ödemeyi yapın, yapmayana uygulanacak ceza belli oldu!

Araç sahiplerini ilgilendiren değişiklik yapıldı. 21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, ödeme sürelerinde değişikliğe gidildi. Artık 45 gün ödeme yapmayana 4 katı ceza kesilecek.

Karayolları Genel Müdürlüğünün (KGM) işletimindeki otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplerini ilgilendiren gelişmeler yaşandı. Daha önce kaçak geçişlerde 15 gün içinde ödeme yapıldığında para cezası uygulanmıyordu. 15 gün sonunda ise geçiş ücretinin dört katı idari para cezası uygulanıyordu. Bu süre değişti. Artık 45 günlük sürenin ardından ödenmesi gereken para cezası 4 kat olarak uygulanacak. 15 gün içinde ödeme yapılması durumunda sadece geçiş ücreti alınacak.

Resmi Gazete’de 6001 sayılı Kanunun geçici 6 ncı maddesinden yararlanma esasları ise şöyle açıklandı:

Karayolları Genel Müdürlüğü işletimindeki otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayollarından 21/5/2022 ila 4/7/2022 tarihleri arasında belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden yapılan geçişlere ilişkin olarak geçiş tarihini izleyen günden itibaren on beş gün içinde geçiş ücretinin ödenmediği durumlarda, on beş günden sonraki otuz gün içinde geçiş ücreti ile birlikte geçiş ücretinin bir katının ödenmesi halinde madde hükümlerinden yararlanılabilecektir.

Ödemesiz geçiş tarihini izleyen on beş günden sonraki otuz gün içinde geçiş ücreti veya geçiş ücretinin bir katı idari para cezasından herhangi birisinin ödenmemesi halinde madde hükmünden yararlanılamayacaktır.

Ödemesiz geçiş tarihini izleyen kırk beş günden sonra yapılan ödemeler için madde hükmünden yararlanılamayacaktır.

Madde hükmünden yararlanılarak yapılan idari para cezası ödemelerine 5326 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin altıncı fıkrasında düzenlenen indirim uygulanmayacaktır.

(Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce madde kapsamına giren geçişlere ilişkin olarak yapılan ödemeler red ve iade edilmeyecektir.