EkonomiGenel

Araç kullananlar dikkat: Bunu yapmazsanız para cezası kesilecek!

Araç kullananlar dikkat! Ehliyet yenileme için son uyarılar gelmeye devam ediyor. Eski tip sürücü belgesine sahip milyonlarca ehliyet sahibi vatandaş ehliyet yenileme işlemini askıya alırken, resmi olarak belirlenen tarihe kadar yenileme işlemini yapmayanlara para cezası kesileceği açıklandı. Peki ehliyet yenileme için son tarih ne zaman?

Sürücüler, 31 Aralık 2022 tarihine kadar İlçe Nüfus Müdürlükleri aracılığıyla eski ehliyetlerini yeni sürücü belgesi kartlarıyla değiştirebilecekler.

Bu süreçte ise tıpkı eski kimliklerin yeni kimlik kartlarıyla değişim sürecinde verildiği gibi sürücülere de kullanabilmeleri için geçici bir form verilecek. Bu form kısa bir süre için ehliyet yerine kullanılabilecek.

31 Aralık 2022’den sonra trafikte eski sürücü belgesiyle tespit edilen kişilere idari para cezası uygulanacak.

EHLİYET YENİLEMEDE GEREKLİ EVRAKLAR

Vatandaşların yeni ehliyet randevusu oluşturup Nüfus Müdürlüklerine gidecekleri gün önceden hazırlamaları gereken bazı evraklar bulunuyor. Bunlardan ilki, herhangi bir sağlık kurum ve kuruluşundan alınacak “Sürücü Olur” raporu. Bunun dışında, MERNİS sisteminde adres bilgilerinin kayıtlı olması gerekiyor. Eğer başka bir adresten teslim almak isteniyorsa bunu özellikle bildirmek şart. Son olarak ise son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf da tüm adaylardan talep ediliyor.

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ

2022 yılı itibariyle ehliyet yenileme ücreti 15 lira olarak belirlendi. Bu tutarın 13 TL’si “değerli kağıt” bedeli olarak, 2 TL’si de “vakıf payı” bedeli olarak geçiyor.