Ekonomi

Araç alacaklar dikkat: Düşük ÖTV’de sadece iki model kaldı! ÖTV indirimli modeller hangileri?

İkinci el otomobil satışlarına ilişkin 6 ay 6 bin kilometre sınırının getirilmesinin ardından piyasada ÖTV indirimi beklentisi oluştu.

Yılbaşından bu yana otomotiv piyasasında yaşanan hareketlilik, araç fiyatlarında da etkisini gösteriyor. Gelinen noktada, piyasada satılan neredeyse tüm sıfır otomobiller yüzde 80’lik ÖTV dilimine geçti. Düşük ÖTV’de sadece 2 model kaldı. Peki, ÖTV indirimi gelir mi? Hangi modeller ÖTV indiriminden yararlanıyor? İşte cevabı…

Düşük ÖTV’de Sadece İki Model Kaldı! Bu Modeller Hangileri?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı:

“Fiat Egea 1.4 benzinli baz model manuel şanzıman ile Hyundai i10 yüzde 70’lik dilimde.

Fiyatına Göre Araçlar Hangi ÖTV Dilimlerine Giriyor?

353 bin TL ile 400 bin TL arası araçlar yüzde 70 ki sadece iki model bu baremde, 401 TL ve üstü araçlar yüzde 80’lik dilimde.

Yüzde 45-50-60 Diliminde Araç Bulmak İmkansız Deniliyor. Bu Doğru Mu?

Maalesef doğru. En düşük araçlar yüzde 70’lik baremden başlıyor.

ÖTV İndirimi Gelir Mi? Piyasanın Beklentisi Nedir?

Geçtiğimiz zaman süresince çeşitli sebeplerden ötürü vatandaşlarımızda böyle bir beklenti ortamı oluşmuştu. Ancak geldiğimiz noktada, içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar da göz önüne alındığında biz ÖTV indirimi olmayacağı kanaatindeyiz.

ÖTV’de Güncelleme Olması Durumunda Bunun Tüketiciye Yansıması Ne Olur?

Matrah güncellemesi halinde bazı otomobiller daha alt yüzdelik dilimde olacağından fiyatlarda mutlaka yüzde 10-15 oranında gerileme olacaktır . Ancak bunun yanında sıfır araçtaki tedarik zorluğu ve yaşadığımız global krizlerin etkisiyle her geçen gün artan üretim maliyetleri neticesinde fiyatların tekrar yukarı yönlü ivmeleneceğini düşünüyoruz. Bu sebeple otomobil satın almayı planlayan vatandaşlarımızın bu planlarını ertelememelerini ve otomobil alımlarını gerçekleştirmelerini tavsiye ediyoruz.

“ÖTV İndiriminin Gündeme Gelmesi Muhtemel”

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram ise konuyla ilgili şunları söyledi: ‘

“ÖTV’ye tabi araçlar genel itibarıyla 1. el araçlar olduğu için ve hem enflasyon bazında hem de döviz kurları bazında araç fiyatları arttığı için araç satışına ilişkin talepte kısmi bir azalma mevcut. Burada sektör temsilcileri ÖTV indirimi için zaman zaman talep düştüğünde günde oluşturmaktadır. Bununla alakalı 26 Temmuz itibarıyla sayın Cumhurbaşkanının ÖTV oranlarını 3 katına kadar artırma ve 0’a indirme yetkisi bulunmaktadır. Son gelinen noktada sıfır araç satışlarında bir düşüş olursa ÖTV indiriminin gündeme gelmesi muhtemeldir. Ancak şu anda ÖTV indirimine ilişkin herhangi bir kulis bilgisi bulunmamaktadır.

Ancak ikinci el piyasadaki fiyat belirsizlikleri ve özellikle araç ticareti yapmayan kişilerin araç alım satımını bir ticarete dökmesinden dolayı ve gelir kapsı kabul etmesinden dolayı ikinci el araç piyasasında fahiş fiyat yükselmeleri mevcut. Bunun için devletimiz 6 ay 6 bin km kuralı getirdi. Bununla beraber ikinci el araç ticaretinde fiyatların oturmaya başladığını görüyoruz. Ancak bu bir durgunluk getirdi bunun kısmi bir durgunluk olduğunu düşünüyoruz.

Vergi mükelleflerinin vergi planlamalarını bu ay itibarıyla yapmasından dolayı vergiyi az ödemek için ticari ve binek araç alımları yapılmaya başlanacaktır. Bununla beraber de hem sıfır hem ikinci el araç satışları artacaktır. Bu kapsamda şu an itibarıyla ÖTV indirimine gerek yoktur.”