Gündem

Arabası olan ya da araba almak isteyenleri ilgilendiren karar: 1 Mayıs tarihinden itibaren uygulanacak!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Lastiklerin yakıt verimliliği ve diğer parametreler ile ilgili etiketlenmesi hakkında yönetmelik” yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tüm araç sahiplerini ilgilendiren yönetmelik ile lastik satın alırken bilgili ve bilinçli bir seçim yapmalarına olanak verilmesi ile ilgili hükümleri ve bunların uygulanmasına ait usul ve esasları belirlendiği bildirildi. Söz konusu yönetmeliğin 1 Mayıs 2021 tarihinde yürürlüğe gireceği bildirildi.

Araba sahibi olanlar ve araba sahibi olmak isteyenler için önemli bir gelişme yaşandı. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, yakıt tasarruflu, uzun ömürlü ve düşük gürültü düzeyli güvenli lastiklerin kullanımını sağlayarak sağlık ve çevrenin korunması, güvenliğin artırılması ve yol taşımacılığının ekonomik ve çevresel verimliliğini artırmak amacıyla, lastik parametreleri hakkındaki uyumlaştırılmış bilgilerin etiketleme yoluyla sağlanarak nihai kullanıcıların lastik satın alırken bilgili ve bilinçli bir seçim yapmalarına olanak verilmesi ile ilgili hükümleri ve bunların uygulanmasına ait usul ve esasları belirlemektir.

Kendi sitelerinde sunmakla yükümlü olacaklar

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğe göre, 1 Mayıs’tan itibaren, tedarikçiler, “C1”, “C2” ve “C3” sınıfı lastikleri piyasaya arz etmeden önce “tedarikçinin ticari adı veya ticari markası, adresi, iletişim bilgileri ve diğer yasal tanımlamaları, lastik tipi tanımlayıcısı, elektronik formattaki lastik etiketi, lastik etiketlerinin sınıf/sınıfları ve diğer parametreleri ve elektronik formattaki ürün bilgi formunun parametreleri” bilgilerini ürün veri tabanına girmek veya kendi internet sitesinde sunmakla yükümlü olacak.

Söz konusu yönetmelik bu aşağıdaki lastikler için ise geçerli olmayacak:

a) Profesyonel arazi lastikleri,
b) Sadece 1/10/1990 tarihinden önce tescilli araçlara takılmak üzere tasarlanmış lastikler,
c) T-tipi geçici kullanımlı yedek lastikler,
ç) Hız değeri 80 km/h’den az olan lastikler,
d) Jant anma çapları 254 mm’yi aşmayan veya en az 635 mm olan lastikler,
e) Çivili lastikler gibi çekme özelliğini iyileştirmek üzere ek cihazlar takılı olan lastikler,
f) Sadece yarış amaçlı araçlara takılmak üzere tasarlanmış lastikler,
g) Üçüncü bir ülkeden ithal edilmedikçe, ikinci el lastikler.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.