EkonomiGündem

Araba almayı düşünenlere kötü haber: Görülmemiş zam geliyor!

Araba almayı düşünenlere kötü haber… 2. el ve sıfır araç fiyatlarında büyük artış olacak. Sıfır araçlardaki üretim tedariği sorunlarından dolayı 2. el araçlara talep arttı. Araba fiyatlarına görülmemiş zam bekleniyor. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, araba almayı düşünen vatandaşlara önemli açıklamalarda bulundu.

Sıfır ve 2. el araç fiyatlarıyla ilgili flaş bir açıklama geldi. Araba fiyatlarına görülmemiş zam geliyor. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, orta segment ikinci el bir aracın şu anda 300-350 bin TL aralığında olduğunu açıkladı. Ayrıca araba fiyatlarına yüzde 25 artacağının altını çizdi.

‘SUNİ ARTIŞA NEDEN OLUYOR’

Üretimde yaşanan aksamaların yanı sıra piyasa dengesini bozan farklı etmenlerin de fiyatların artmasına sebep olduğunu söyleyen Erkoç, “Bazı yabancı menşeili firmalar, internet siteleri satın alarak Türkiye pazarına giriyor. Piyasadan ikinci el araçları toplayarak stok yapıyor, otoparklarda bekletiyor. Bu konuda üyelerimizden sık sık şikâyet alıyoruz. Bunun yanı sıra ikinci el otomobilin kârlı bir yatırım aracı olarak görülmesiyle bu işin ticaretine soyunmuş, meslekle ilgisi olmayan al-sat yapan kişiler var. Fiyatların hızlı yükselişini lehine çevirerek bir kazanç kapısı oluşturmak istiyorlar. Bunlar da fiyatlarda suni artışa neden oluyor” diye konuştu.

‘FİYATLAR YÜZDE 25 ARTACAK’

Orta segment ikinci el bir aracın şu anda 300-350 bin TL aralığında olduğunu açıklayan Erkoç, “Bundan sonra da fiyatlar yüzde 25 oranında artacak. İkinci el araç almak isteyen vatandaşlarımıza, fiyat artışının devam edeceğini öngördüğümüz için bir an önce araç almalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca araç alırken de herhangi bir sıkıntı ya da dolandırıcılık yaşamamaları için yetki belgesi olan kurumsal firmaları ve yapıları tercih etmeleri gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu.

FİYATLAR NASIL DÜŞER?

Sektör temsilcilerinden, az kullanılmış araç ithalatının gündeme getirilmesi konusunda öneriler aldıklarını söyleyen Erkoç, “Öncelikle, yerli ve milli sanayimizi koruyarak, üç yıla kadar az kullanılmış araç ithalatının, bu sorunlar ortadan kalkana ve fiyatlar normale dönene kadar çözüm olabileceği kanaatini, bizler de sektör temsilcileri olarak destekliyoruz. Sadece şahıslar değil, ülkemizdeki marka distribütörleri de araç ithal edebilir.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi vergilerin alınması koşuluyla en azından 3 yaşına kadar ikinci el otomobil ithalatına müsaade edilirse model, yıl ve motor hacmi şartlarının yanı sıra, yerli üretimin de göz önünde bulundurulması kaydıyla yapılacak ithalatın piyasaları rahatlatacağını düşünüyoruz. Geçici olarak yapılacak bu uygulamayla araç tedarik sorunu ortadan kalkacağı için fiyat yükselişinin önüne geçilebilir hatta fiyatlarda düşüş olabilir. İthalatla birlikte oluşan arz ihtiyacı karşılarken, trafikte artık sorun teşkil eden yaşlı araçlarımız da Ortadoğu ülkelerine ihraç edilebilir” açıklamasını yaptı.

‘YETKİ BELGESİ ŞART’

Talebin bundan sonra da ağırlıklı olarak ikinci ele yönelmeye devam edeceği bilgisini veren Erkoç, ikinci el sektörünün düzene girmesi, sektördeki kayıt dışılık sorununun çözülmesi ve tüketici mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması için yapılması gereken çalışmalar olduğunu dile getirdi. Bunlardan birinin yetki belgesi zorunluluğu getiren yasa olduğunu aktaran Erkoç, yasanın bir an önce uygulanması gerektiğini söyledi. Fahiş fiyatlarla satış yaparak ihtiyaç sahibi kişilerin otomobile erişimine engelleyenlerin piyasadaki fiyat dengesini tamamen bozduğuna değinen Erkoç, şöyle devam etti.

“Oysaki yetki belgesi sahibi ehil kişilerce yapılan ticaret, tam da bu sorunların önüne geçmek için yönetmelikle resmileştirilmişti. Uygulandığı takdirde haksız kazanç elde ederek tüketicileri mağdur edenlerin önünü kesecek, böylesi bir kontrolsüz fiyatlama ortamının da önüne geçilecek.”

‘OTOMOBİL ALACAKLAR ELİNİ ÇABUK TUTMALI’

İkinci el otomobil sektörünün Ramazan Bayramı öncesi ve sonrasını çok hareketli geçirdiğini söyleyen sektör temsilcisi Cengiz Köse ise, “Fiyatlar kurun etkisiyle birlikte bayramdan sonra da yükselmeye devam etti. Geride bıraktığımız son iki hafta da ise zirveye ulaştı. Yaşanan bu artışla birlikte vatandaş beklemeyi tercih etti. Bu hafta fiyatlar stabil kalacak. Alıcılar bu dönemde ihtiyaçlarına göre alım yapmalılar. Çünkü ilerleyen haftalarda istedikleri özelliklerde ve temiz araç bulmakta zorlanacaklar. İki haftalık satış daralmasındaki fırsatı kullanarak araç alımı yapmalılar. Aksi takdirde Kurban Bayramı’nda hem fiyat hem de ürün çeşitliliğine sahip olmayacaklar. Çünkü araç bulmakta zorlanıyoruz” diye konuştu.