Ekonomi

Araba alacaklara son dakika müjdesi: fiyatlar, 15 Eylül’den sonra daha da inecek! İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel konuştu…

Bir süredir sıfır ve ikinci el otomobil piyasasında yaşanan fiyat artışları araç alacak olan vatandaşları vazgeçirmeye başlamıştı. Özellikle bu artış ile ilgili harekete geçen Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışında alınma tarihinden sonra 6 ay geçmesi ve en az 6 bin kilometreye ulaşmış olması sınırlamasını getirdi. 15 Eylül 2022 tarihinden sonra denetimlerin sıklaşacağını belirten bakanlık yetkilileri, kurallara uymayanların idari para cezası ile cezalandırılacağını ifade etti. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, fiyatların 1 ila 1,5 ay sonrasında normale döneceğini açıkladı.

İMAS BAŞKANI 15 EYLÜL’DEN SONRA FİYATLARDA DÜŞÜŞ BEKLİYOR

Düzenlemenin hayata geçirileceğinin duyulmasının ardından fiyatlarda belli bir düşüş gözlendiğinin şimdiden altını çizen İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, konuya ilişkin Milliyet Gazetesi’ne verdiği röportajda; “Tabi bu verilen süre ile beraber fiyatlarda yüzde 3-5 gerileme oldu. Tabi ki bu dönem otomotiv sektörünün de işlerin az olduğu bir dönem. Bunun da etkisi var. Bir de krediye erişim konusunda hala sıkıntı var. Bunları üst üste koyduğumuzda satıcılar şu anda fiyat bulduğu zaman değerlendiriyorlar. Otomotiv satıcıları bir pozisyon almış durumda. Ona bağlı olarak düşüş meydana geldi. 15 Eylül’den sonra tahminimize göre fiyatlar kendi seyrinde hareket edecektir” açıklamalarında bulundu.

İMAS BAŞKANI ŞU AN ALIM FIRSATI OLDUĞUNU AÇIKLADI

Önümüzdeki günlerde fiyatların daha da düşeceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, “Kayıt dışı diye tabir ettiğimiz insanların da artık biraz ellerindeki malları piyasaya sürdüklerini tespit ediyoruz. Onlarda esasında evlerinin garajlarında sakladıkları aracı satmakla alakalı bir irade oluştu. Bu araçlar tabi ki piyasaya sürülmeye başlayınca fiyatlarda da ufak bir düşme meydana geldi. Büyük küresel düşüşler diye tabir ettiğimiz otomobil firmalarının da ellerinde ciddi araçlar var onlar da belli bir fiyat düzenlemesine gitmek zorunda kaldı” şeklinde konuştu. Ardından şu an bir alım fırsatı gördüğünü belirten Başkan Ertemel, “Bu da tabi ki fiyatların geriye çekilebilmesini sağladı. Biz bunun 1-1,5 ay düşeceğini sonrasında fiyatların normal seyrine döneceğini düşünüyorum. Şu anda fiyat gerilemesinden dolayı tüketicinin faydalanması lehine olacaktır. Şu an bir alım fırsatı var” dedi.