Ekonomi

Araba Alacaklar Dikkat ! Bazı Vatandaşlar ÖTV İndiriminden Yararlanabilir

Araba almak isteyen vatandaşlar tarafından sürekli ÖTV indiriminin yapılıp yapılmayacağı araştırılıyor. Sıfır araba alamayan vatandaşlar ikinci el araba pazarına yöneldi. Peki ÖTV indirimi yapılacak mı? Kimler ÖTV indirimi ile araba alabilir?

Milyonlarca avatandaş tarafından ÖTV indirimi konusunda araştırmalar yapılıyor. Vatandaşlar “Yıl sonunda ÖTV indirimi gelir mi, ikinci el araçlarda fiyatlar düşer mi?” sorusunun yanıtını araştırıyor. Takvim Gazetesi yazarı Faruk Erdem’in aktardıklarına göre son günlerde özellikle internet ve sosyal medya ortamında en çok merak edilen konuların başında ÖTV indirimi geliyor. Sıfır araba alımlarında Özel Tüketim Vergisi adı altında vergi alınıyor.

Maliye kaynakları ÖTV indirimi haberlerini doğrulamıyor. Bazı sosyal medya ortamlarında ÖTV indiriminin yapılacağı iddia edilse de bu iddialar asılsızdır. Mevcut durumda araba alımlarında ÖTV indirimi söz konusu değil.

Bunun yanı sıra bazı vatandaşlar ÖTV indiriminden yararlanarak araba alabiliyorlar. Peki kimler ÖTV indiriminden yararlanabilir?

ENGELLİLİK DERECESİNE GÖRE ÖTV İNDİRİMİ

Engelli raporuyla araç alımında, raporunda engelinin % 90 ve üzeri olduğu belirtilenler ÖTV indiriminden tamamen, yani sıfır ÖTV ile araba alabiliyorlar. Engellilik durumu araç kullanmaya elverişli olan kişiler aldıkları aracı kullanabiliyor. Durumu elverişli olmayanlar ise ikinci dereceye kadar ( anne, baba, çocuk, kardeş, torun, büyükbaba, büyükanne) akrabalarına veya özel şoförlerine kullandırabiliyorlar.

Engellilik dereceleri %90 dan az olan malul ve engelliler, bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden rapor alınması gerekiyor. Alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten “Motorlu Araç Tescil Belgesi”nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile “Araçlar İçin Teknik Belge” ve “Proje Raporu”nun aslı veya noter onaylı örneğini ilgili vergi dairesine ibraz etmeleri halinde istisna hükmünden yararlanabileceklerdir.