Ekonomi

Araba alacak olan herkesi ilgilendiriyor! 2. el araç fiyatları düştü mü?

2. el araç fiyatları düştü mü? sorusunun cevabı vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. İkinci el araba sahibi olmak isteyen sürücüler son gelişmeleri yakından takip ediyor. Tüm dünyayı etkisi atlına alan koronavirüs salgını araba piyasasını da oldukça etkiledi. Bu nedenle eskiden yüzüne bakılmayan ağır hasarlı otomobillere bu dönemde rağbet arttı. İşte 2. el araba fiyatları ile ilgili detaylar haberimizde…

‘100 BİN TL’YE SATILAN ARAÇ, BU SENE 200 BİN LİRA OLDU’

Kocaeli’nde oto galericilik yapan Mesut Şengül, bazı araçların fiyatının iki kat arttığını ifade ederek, “Martta pandemi açıklandığında fiyatlar normaldi. Gümrük kapıları kapanınca, ÖTV eklenip sıfır araç fiyatları artınca ikinci ele de yansıdı. Abartılı rakamlar oldu. Hemen hemen iki katının üzerine çıkan araçlar var. Geçen yıl 100 bin liraya satılan araç, bu sene 200 bin lira oldu. Aracın durumuna, pahalılığına göre biz 5 ile 10 bin arasında geri çektik’ dedi.

AĞIR HASARLI ARAÇLAR SATILMAYA BAŞLADI

Eskiden ağır hasarlı araçların satılmadığını, artık fiyatlarından dolayı vatandaşların onlara yöneldiğini söyleyen Şengül, “Eskiden ağır hasarlı, pert kayıtlı araçlar satılmıyordu. Şimdi yüzde 50 düşük diye insanlar onları alıyor” diye konuştu.

‘FİYATLAR ASLINA DÖNMEYE BAŞLADI’

Kocaeli’nde 32 senedir oto galericilik yapan Tamer Ertuğ da fiyatların yavaş yavaş aslına dönmeye başladığını belirterek, “Bunlar şişme fiyatlar. İlerleyen zamanlarda yavaş yavaş düşmeye başladı. Her sabah sosyal ağdaki firmalara baktığımız zaman, fiyatların düştüğünü görüyoruz. Esnaf adet olarak küçüldü. Geçen sene bu zamanlarda 30 arabası olan meslektaşımız 15 arabaya düştü. Şuanda fiyatlar yeni yeni aslına dönmeye başladı. Bir de bu fiyatların düşmesinin sebebi de artık herkes galericilik yapamıyor” şeklinde konuştu.

İKİNCİ EL ARABA FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞER?

Konuyla ilgili konuşan Eskişehir Oto Galericiler Dernek Başkan Yardımcısı Akın Taymaz, ikinci el araç fiyatlarında artış ve düşüş beklemediklerini söyledi. Taymaz, “Fiyatlarda kışa doğru bir artış beklemiyoruz, ama inmesi de pek mümkün gözüküyor. Çünkü şu anda fiyatları belirleyen ithalat, Türkiye’de üretilen yerli otomobiller ve buna bağlı satışlar. Korona virüs sebebiyle Türkiye’deki satışlar oldukça arttı. Dövizin artmasıyla beraber fiyatlar da yükseldi. Kışa doğru üretim artmadığı için fiyatların inişi söz konusu olmaz ancak fiyatların da artışı beklentisi içerisinde değiliz. Şu andaki fiyatlar sıfırından pahalı değil. Sektörümüzün alacağı önlemler olsa olsa değişik kampanyalar ve bunlara bağlı önlemler. Bu fiyat düzeyinde devam edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.