Kamu

Annelere devlet yardımı! 2020’de çalışan annelere ne kadar ödeme yapılıyor?

Çalışan annelere devlet tarafından nakdi ödeme yapılıyor. Ancak ödemeden faydalanmak için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Peki, kimler devletin annelere sağladığı yardımdan faydalanabilir? 2020’de çalışan annelere ne kadar ödeme yapılıyor? Çalışan annelere destek için başvurular nasıl yapılır?

Türkiye’de devlet çalışan kadınlara destek olmak için ödeme yapıyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği Delegasyonu ile yürütülen proje kapsamında çocuğunu kreşe gönderen annelere para ödemesi yapılıyor. Ancak herkes bu destekten faydalanamıyor. Peki, devletin kreş desteğinden faydalanmak için şartlar nelerdir?

Kreş yardımı başvuru şartları:

Kreş yardımından yararlanabilmeniz için çocuğunuzun başvuru tarihi itibari ile çocuğunuz 0-60 ay Aralığında (60’ıncı ay dâhil) olmalıdır.

Belirtilen illerden “Ankara, Antalya, Bursa, Elazığ, İstanbul, İzmir ve Malatya” illerinden birine ikamet etmeniz gerekmektedir.

Anne ve çocuk aynı adreste ikamet etmeli.

Kesin kayıt tarihi itibariyle herhangi bir iş yerinde 4A yani eski adıyla SSK sigorta kapsamında olmak üzere tam zamanlı çalışıyor olmanız gerekli. (SGK’ya devri yapılmayan banka sandıklarına tabi olanlar hariç)

Çocuğunuzu Proje uygulama illerindeki Milli Eğitim Bakanlığı veya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kreş, anaokulu veya gündüz bakımevine çalışma saatlerinize uygun olarak düzenli olarak göndermeniz gerekmektedir.

Annelerin aylık yükümlükleri:

Kesin kaydınızı yaptırdıktan sonra aylık olarak mali destekten yararlanabilmeniz için;
Çocuğunuz kreş, anaokulu veya gündüz bakımevine sizin çalıştığınız süreye paralel ve tam gün olarak düzenli devam etmelidir. Denetim amacıyla, önceden haber vermeksizin çocuğunuzun devam ettiği ve sistemde kayıtlı olduğu kreş, anaokulu veya gündüz bakımevine ziyaretler gerçekleştirilecektir. Çocuğunuzun hasta olması veya başka nedenlerle devam edememesi durumunda lütfen Proje Ofisleri ile hemen irtibata geçiniz.

Takvim ayları itibarıyla bir işverenin yanında aylık 30 gün çalışmanız bulunmalıdır (Rapor durumları hariç, işvereniniz sizin adınıza SGK’ya 30 gün çalıştığınızı bildirmelidir.).

30 gün ve üzeri raporlu olmanız durumunda lütfen durumu hemen yerel ofise bildiriniz. Bildirim süresi, rapor tarihinden itibaren en geç 7 gündür.

Çocuğunuzu gönderdiğiniz kreş, anaokulu veya gündüz bakımevinin ücretini Proje için Halk Bankasında açtırdığınız TL hesabından düzenli olarak ödemelisiniz. Ödemenizi kreş, anaokulu veya gündüz bakımevinin hesabına, bakım hizmeti aldığınız her ay için, ilgili ay içerisinde banka havalesi/EFT yoluyla yapmalısınız. Kesin kayıt tarihinden sonra kreş, anaokulu veya gündüz bakımevine toplu ödeme yapılmamalıdır. Proje ofisine bildirdiğiniz hesaplar dışındaki diğer banka hesaplarınızdan veya bankamatik aracılığıyla yapılan ödemeler kabul edilmemektedir.

2020’de kreş yardımı ne kadar?

Annelere 2020 yılında aylık 100 euro destek sağlanıyor. Devletin annelere sağladığı yardımdan faydalanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumunun sitesi üzerinde bulunan SGK kreş yardımı sayfasında başvuru formlarını eksiksiz doldurmak gerekir. Formlar doldurduktan sonra üzerinde yazılı yere eksiksiz bir şekilde teslim edilir.

Başvuru formları nelerdir?

Adres Bildirim Dilekçesi
Bilgi Formu Boş Değişmiş Hali
Çocuk İçin İstenen İhtiyaç Listesi
Hesap Numarası
Kayıt İçin Gerekli Belgeler
Müracaat Formu
SGK Yakını Başvuru Formudur.