EkonomiGündem

Altını ve doları olanlar dikkat: Piyasa uzmanından Temmuz ve Ağustos uyarısı geldi!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirmişti. Şartın açıklanmasının ardından dolar/TL’de düşüş yaşanmıştı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş kararı değerlendirerek dolar ve altınla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

A Haber’e konuşan Memiş, “Bu son BDDK’nın hamlesi de bu yönde bir karardı. BDDK’da burada ne yaptı? 15 milyon TL’nin üzerinde tekabül eden döviziniz varsa ticari kredi kullanamayacaksınız. Eğer TL ihtiyacınız varsa gidin dövizinizi satın dedi. Daha önce neydi benim dövizim var. Benim dövizim orda dursun. Değer kazansın. Ben gideyim TL ihtiyacımı kredi çekerek sağlayayımdı. BDDK’nın bu kararı ile şimdi bu düzen bozulmuş oldu.”

DOLAR VE ALTIN DÜŞMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

“Dolar ve altın için düşüş sürecek mi” sorusunu yanıtlayan Memiş, “Kurum ve kuruluşların önümüzdeki dönemde yeni kararlar açıklayabilir. Temmuz ve Ağustos aylarında kur ataklarından ziyade biraz daha dengelenen gerileyen bir süreç olarak öne çıkabilir” dedi. Memiş şöyle devam etti:

“Artık kuru takip etmek için enflasyonu takip ediyoruz. Enflasyondaki bir düşüş kurda bir gerileme anlamı taşıyor. Dediğim gibi 16,35-16,75 aralığı önemli. Dolar/TL’de bu gerileme devam ettiği taktirde diğer yabancı para birimlerinde de gerileme olacaktır. Bununla beraber TL’de bir rahatlama olur.”

ALTIN FİYATLARINI ETKİLEDİ

Altın ve gümüşün gram fiyatının da dolar kurundaki düşüşle beraber gerilediğini ifade eden Memiş, “Gram altın TL fiyatı 1020 TL civarındaydı karar öncesi. Karar sonrası ise gram altın 970 TL’ye kadar çekildi. Ancak haftayı 990 TL seviyesinde tamamlandı.” dedi.