Kamu

Alt Üst Soy Bilgisi Sorgulama Nasıl Yapılır? İşte sorgulama detayları

Artık vatandaşlar aile soy ağaç bilgilerine e-devlet uygulaması üzerinden ulaşabiliyorlar. egehaber.comPeki, Alt Üst Soy bilgisi sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Dijital gelişmelerin yaşanması ile beraber Türkiye’de e-devlet üzerinden verilen hizmetlerde arttırıldı.Alt Üst Soy bilgisi sorgulama işleminin nasıl yapılacağı; e-Devlet uygulamasından sorgulama aşamaları ve işlem detaylarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Alt Üst Soy Bilgisi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Soy ağacı sorgusu yapmak yalnızca e-Devlet sistemi ile mümkün olmaktadır. egehaber.com Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve E-Devlet ortaklığı ile sağlanan hizmette vatandaşlar detaylı olarak soy bilgilerine ulaşabilmektedir. E-Devlet şifresine sahip olan herkes alt üst soy bilgisi sorgulama işlemini internet üzerinden yapabilmektedir.

E-Devlet Alt Üst Soy Bilgisi Sorgulama

E-Devlet üzerinden soy ağacı sorgusu yapabilmeki için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

Sisteme şifrenizle birlikte giriş yapmanız gerekmektedir. ( Şifreniz bulunmuyorsa ne yapacağınız aşağıda açıklanmıştır.)

Giriş yaptıktan sonra “Hizmetler” bölümünen“Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü” başlığını seçmelisiniz.

Başlığın altında “Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” sekmesine tıklayarak sorgu işleminizi yapmış olursunuz.

Karşınıza gelen ekrandan soy bilgilerinizin geçmişini görebilirsiniz. Yazdır seçeneğini kullanarak belgenizi yazdırabilirsiniz.

Soy Ağacı Sorgulama bağlantısını kullanarak sayfaya erişebilirsiniz.

E-Devlet uygulamasından soy ağacı sorgulamasını şu şekilde de yapmak mümkündür:

Öncelikle sisteme giriş yapılması gerekmektedir.

Girişten sonra arama motoruna “soy ağacı” sözcüğünü yazabilirsiniz.

Karşınıza “Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” seçeneği çıkacaktır.

Seçeneğe tıklayarak soy ağacı bilgilerinize erişmiş olursunuz.

E-Devlet Şifresi Olmadan Alt Üst Soy Bilgisi Sorgulama

E-devlet şifresiz soy ağacı sorgulama işlemi yapmak mümkün değildir.egehaber.com Şifresi olmayan vatandaşlar şifre almak için şu yöntemleri kullanabilmektedir:

PTT Merkez Müdürlükleri veya yetkili şubelere giderek yeni şifre istenebilmektedir. Kimlik numarası ve fotoğraf bulunan herhangi resmi bir belge ile PTT’ye gidebilirsiniz. Yeni şifre 2 TL karşılığında alınabilmektedir.

Elektronik imza, mobil imza ya da internet bankacılığını kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz. Giriş gerçekleştirdikten sonra yeni şifrenizi oluşturabilirsiniz.

Şifrenin unutulması halinde sisteme kayıtlı telefon numarası şifre yenileme işlemi yapmak da mümkündür.

Yeni şifrenizle alt üst soy bilgisi sorgulama işlemini e-Devlet uygulamasından gerçekleştirebilirsiniz.
Alt Üst Soy Bilgisi Sorgulama En Eski Hangi Tarihe Kadar Yapılır?

Soy ağacı sorgusunun yapıldığı en eski tarih 1800’lü yıllar olarak belirtilmektedir. Vatandaşların işlemle hangi tarihe kadar sorgulama yapabildiği dönemin nüfus kayıtlarıyla alakalı bir durumdur. Nüfus kayıtlarına ulaşılabiliyorsa soy ağacı sorgulama işlemiyle 1800’den daha öncesine gitmek mümkün olabilmektedir.

Alt Üst Soy Bilgisi Sorgulama Sistemi Nasıl İşler?

Soy ağacı sorgulama sisteminin işleyişi şu şekilde olmaktadır:

Türkiye’de ilk nüfus sayımı 1904 yılında yapılmıştır. Yani o tarihlerde hayatta olan büyüğünüzün doğum tarihine kadar veri alabilirsiniz. Dedeniz 1904’te 80 yaşındaysa nüfus kayıtlarında 1840’lı yıllara ulaşılabilmektedir.

Daha eski tarihlere gitmek isteyenlerin tapu kayıtlarını incelemeleri gerekmektedir. Tapu kurumları belirli bir yere kadar vatandaşlara yardım edebilmektedir.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, sorgulama işlemlerine kota uygulaması getirileceğini belirtilmiştir.

Alt Üst Soy Bilgisi Sorgulama Çifte Vatandaşlık

Soy ağacı sorgulama işlemi ile çifte vatandaş olma durumu gündeme gelen konular arasında yer almaktadır. Geçmiş nüfus bilgilerine ulaşan vatandaşlar anne, baba, dede vb. aile büyüklerinin geldikleri yerleri görebilmektedir. Aile büyüklerinin geçmişinde göçmenlik varsa o ülkeden vatandaşlık alınabilmektedir. Avrupa Birliği’ne üye olan ve çifte vatandaşlık alınabilecek ülkeler şunlardır:

Romanya,
Bulgaristan,
Makedonya,
Bosne Hersek.

Yunanistan, Mübadele Anlaşması gereğince vatandaşlık hakkı tanımamaktadır. Aileden birisinin yunan kimliği bulunması halinde vatandaşlık almak mümkün olabilmektedir.

Çifte Vatandaşlık Almak İsteyen Kişiler Nereye Başvurur?

Alt üst soy bilgisi sorgulama işlemi sonucu çifte vatandaşlık almak isteyenler şu kurumlara başvurmaktadır:

Adalet Bakanlığı
Dış İşleri Bakanlığı
İç İşleri Bakanlığı
Konsolosluklar
Hukuk Büroları

Kaynak: egehaber.com