Gündem

Alkollü araç kullanımına artık ‘otomobiller’ izin vermeyecek

Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi verilerince, Amerika Birleşik Devletleri’nde her sene 10 bin civarında kişi, alkollü araç kullanımı sebebiyle meydana gelen arızalardan yaşamını yitiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde günümüzde alkollü araç kullanımının önüne geçen teknolojiler yaygınlaşsa da, bu ölümlerin birçoğunu engellemek mümkün.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’ın imzasını bkeleyen yeni tasarı, alkollü bir şekilde araç kullanılmasını bütünüyle engelleyen bir teknolojiyi de bünyesinde barındırıyor.

Yeni teknoloji araçlarda zorunlu olacak

Joe Biden’ın imzasının olduğu tasarıda, 2026 senesi itibarıyla otomobillerin alkollü kişilerin araba kullanmasını imkansızlaştıracak bir teknolojiye sahip olmasını gerektiren bir madde de eklendi.

Böylece, trafik kazalarına bağlı can kayıplarının en büyük sebeplerinden birinin de büyük ölçüde önüne geçilmiş olacak.

Teknoloji nasıl çalışacak?

Yeni tasarıda ifade edilen teknoloji için, “bir motorlu araç sürücüsünün performansını basit olarak izleyip, sürücünün alkollü olup olmadığının doğru bir şekilde belirlenmesi” tanımı bulunuyor.

Kısacası aracın içinde sağlık izleyici sensörler, sürücünün alkollü olup olmadığını belirleyebilecek ve eğer alkollüyse otomobil çalışmayacak.

Akıllı telefonlar için de benzer bir teknoloji bulunuyor

Pittsburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar, akıllı telefonlara yerleştirmiş oldukları sensörler yardımıyla bireylerin araba kullanmasını engelleyecek kadar alkol alıp almadığını görmeyi başardı.

Yürürken bireylerin ne kadar sallandıklarını ölçen sensörler 10 adım atan insanların alkol seviyelerini yaklaşık olarak yüzde 90 oranında doğruladı.

Bilim insanları geliştirmiş oldukları yöntemle cihazlara uyarı sisteminin de yerleştirilebileceğini düşünüyor. Mesela bireyler sarhoş olduklarında cep telefonlarındaki uyarı sistemiyle araç kullanmamaları yönünde uyarı alabilecek.