Gündem

Ağustos sonu sokağa çıkma kısıtlaması tekrar gündeme gelebilir?

Türkiye’de son 2 haftadır vaka sayıları tırmanışa geçti. Dün vaka sayısı 11 bini geçti ama uzmanlara göre önümüzdeki günlerde hem Covid-19 vaka sayıları hem de Delta Varyantı inanılmaz bir şekilde artacak. Daha ötesi bugün Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, şu anda Türkiye’de aktif vaka sayılarının 100 bini geçtiği ve toplam aktif pozitif kişi sayısının 1 milyonu açtığını açıkladı. Tüm bu gelişmeler tekrar sokağa çıkma kısıtlaması ve yeni sıkı tedbirlerin yeniden gündeme gelmesine neden oldu. TBB uzmanlarına göre hükümetin acilen yeni tedbirlerin alması gerekiyor…

Dün Elazığ Türk Tabipler Odası Başkanı, vaka sayılarının önlenemez şekilde artacağını ve dahası, en bulaşıcı ve daha ölümcül olan delta varyantların inanılmaz şekilde artacağını belirtti. Daha şimdiden, iki doz aşı olmuş kişilerin bile delta varyantından dolayı hastanede tedavi altına alındığını belirtti. Vaka tablosunda durum bu iken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 6 Eylül 2021’de okulların açılacağını belirtti. Lakin bu açıklama talihsiz bir açıklama zira Covid-19 seyrini öngörmeden alınan bir karar. Dahası vaka sayıları bu haliyle bile acil önlemleri aldıracak boyuta ulaşmış şekilde… Uzmanlar, bugün tedbir almayan hükümetin Ağustos ayı sonunda mecburen tam kapamalı sokağa çıkma yasağı dahil tüm sıkı tedbirleri almak zorunda kalacağını belirtiyor. Peki, Ağustos sonu sokağa çıkma kısıtlaması, şehirlerarası seyahat kısıtlaması gelir mi? Yine, kafeteryalar, lokantalar, AVM’ler ve diğer iş yerleri kapatılır mı?

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI OLUR MU?

İtalya’da günlük vaka sayıları 5 bin seviyelerine geldiğinde ülke genelinde tekrar yeni sıkı tedbir kararları alındı. Avrupa ülkeleri ve ABD başta olmak üzere birçok ülke, pandemi döneminde kapanan iş yerlerine ve tüm çalışanlarına her ay en az asgari ücret düzeyinde maddi destek sağladı ve sağlamaya devam ediyor. Ama ekonomistlere göre Türkiye’nin kasasında para olmadığı için bu yardımları yapacak gücü yok ve vaka sayıları ne kadar artarda artsın yeniden kısıtlamalara gidemez. Zira, esnafından tarımına, sanayi üreticisinden işçisine, kimse yeteri kadar destek almadan yeni kısıtlamalara karşı hayatını idame edemez.

Hükümet kısıtlama kararları almak için gerekli koşulları sağlaması gerektiğini iyi biliyor ama gerekli koşulları sağlamak için yeterli bütçesi yok. Bunu bilen hükümet, çareyi aşıda buluyor ama delta virüsü Covid-19 aşılarına karşı dirençli olduğundan dolayı sıkı tedbirler almadan vaka sayılarının artmasının önüne geçemez. Dolayısı ile virüs ile etkin mücadele için (maddi destek ile birlikte) bir taraftan tam kapamalı sokağa çıkma yasağı kararı alırken diğer taraftan bu kapanma süreci içerisinde aşı uygulamasını tamamlaması gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye; delta varyantları gibi çok daha farklı, etkisi öngörülemeyen varyantların oluşmasına zemin hazırlar..

EN ÖNEMLİ NEDENİ DELTA VARYANTI

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk:

* Virüsün sosyal hareketlilikten beslendiğini ve Temmuz’un başından itibaren de sosyal hareketliliğin arttığını biliyoruz. Bulaştırıcılık özelliği diğer varyantlara göre Delta varyantında yüzde 60 daha fazla. Bu da vaka sayılarının artmasındaki önemli nedenlerden biri olarak kabul edilmeli.

* Benim şahsi kanaatim, varyant virüslerin egemen olması, toplumdaki bu sosyal hareketlilikten çok daha riskli bir durum. Varyant virüsler açık havalarda dahi siz sosyal mesafeye önem vermezseniz hastalığa sebep olabiliyor.

* Biz eğer hızlandırılmış aşı uygulamasına geçmiş olmasaydık şuan vakalar çok çok daha fazla olabilirdi.

TEDBİRLER BİR KENARA BIRAKILDI

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık:

* 1 Temmuz’da kısıtlamalar kaldırıldı. Toplumun bir kısmı da tedbirleri bir kenara bıraktı. Bu da vakaların istenildiği kadar azalmasına engel oldu. Ayrıca hep söylediğimiz gibi vaka sayısının durağanlaşması da vaka sayısının artacağını önceden bildirmesi bakımından önemlidir. Şu an hem bu oldu.

* Hem de buna ilaveten delta varyantı da ülkemize girdi. Delta varyantının girmesiyle beraber bizi önemli bir riskin beklediğini hep söyleye gelmiştik. Çünkü delta varyantı aşılama oranları oldukça yüksek olan ülkelerde bile aşısızlar arasında önemli bir dalga yaptı.

* Özellikle bayram hareketliliği ile birlikte tedbirlere eğer uymazsak yine turizm mevsimi rehaveti nedeniyle de deltaya bağlı olarak bizi önümüzdeki günlerde yeni bir dalga bekliyor olabilir. Eğer biz tedbirlere uymazsak sonbaharda okullarımızı gönül rahatlığı ile yüz yüze eğitime açma konusunda zorlanmak durumunda kalacağız

* Deltanın neden olabileceği dalgayı engellemek için iki şey yapılması gerektiğini kaydeden Balık, şu açıklamalarda bulundu:

* Birincisi tedbirlere uymaya muhakkak devam etmemiz gerekiyor. Delta varyantı çok kolay bulaştığı için sosyal mesafeyi 2 metreye çıkarmamız gerekiyor.

* Kalabalıklara girmememiz gerekiyor. Maske, mesafe ve hijyene delta varyantından dolayı devam etmemiz şart. İkincisi aşılama elimizde önemli bir silah. Ama aşıda deltaya karşı başarılı olabilmek için mutlaka çift doz aşı yapmak zorundayız.