Gündem

Afganistan’dan Türkiye’ye Mülteci Akını

Afganistan’dan Türkiye’ye artan mülteci akını dur durak bilmiyor. Taliban müdahalelerinin artmasıyla Afganistan’da göçler başladı. Her gün Türkiye’ye kaçanların sayısının arttığını bildiren İçişleri Bakanlığı en çok göç alan il Van’da tedbirlerin arttığını belirtti.

Günde 1000 Afgan vatandaşının ülkeyi terk ettiği düşünülüyor. Komşu ülkelere akın akın göç eden Afgan vatandaşlarının favori göç noktalarından biri de Türkiye. Günde 200-300 Afgan vatandaşının kaçak yollarla Türkiye’ye kaçtıkları düşünülüyor. Mülteci Afganların, özellikle İran üzerinden Türkiye’ye geçiş yaptıkları iddia ediliyor.

Afganistan Analistler Ağ (AAN) bağımsız, kar amacı gütmeyen politika araştırma ve analiz organizasyondur. 2009 yılında kurulan, o bir dernek olarak tescil edilmiştir Almanya’da ve Afganistan İskandinav ülkeleri tarafından büyük ölçüde finanse ve merkezli bir çekirdek ekibi vardır

Kar amacı gütmeyen, bağımsız Kabil merkezli düşünce kuruluşu, Afganistan Analistler Ağı’ndan Thomas Ruttig, özellikle eğitimli Afganların burs ya da yatırımlar yoluyla ülkeyi terk ederek komşu ülkelere ve Türkiye’ye gitmeye çalıştığını kaydetti. Ruttig konvoylarla Afganistan’dan çıkışlar kaydedildiğini, bazı durumlarda konvoylara asker ya da  polis araçlarının eskortluk ettiğini bildirdi.

Ruttig, Afganistan’da 40 yıldır savaşın hüküm sürdüğüne işaret ederek sınır sorgularında daha iyi yaşam koşulları için ülkeden kaçtığını söyleyenler bulunmasına rağmen bu durumun da savaştan kaynaklandığını ve sığınmacıların savaştan kaçan mülteci olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.