GündemManşet

ABD’den Yunanistan’a ‘Sevilla haritası’ ayarı!

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "ABD (Yunanistan'ın sözde kara sularına ilişkin) Sevilla haritasının hukuki bir öneme sahip olduğunu düşünmemektedir” ifadeleri kullanıldı.

ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan Doğu Akdeniz gerilimde son dönemde en çok tartışılan konulardan birisi olan Sevilla Haritası’nın tanımadıklarını açıkladı.

Yapılan açıklamada, “ABD (Yunanistan’ın sözde kara sularına ilişkin) Sevilla haritasının hukuki bir öneme sahip olduğunu düşünmemektedir” ifadeleri kullanıldı. İngilizce ve Türkçe yapılan açıklamada haritanın hukuki bir statüye sahip olmadığı belirtilirken, Avrupa Birliği’nin (AB) de bu haritayı hukuki bir bağlayıcılığı olan bir belge olarak görmediği vurgulandı. İki ülkeye de en kısa sürede yeniden görüşmelere başlaması çağrısında bulunan mesajda ABD’nin “iyi niyetli diyalog ve müzakere” anlayışını “şiddetle” desteklediği belirtildi.

Geçen hafta CNN Türk’e konuk olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Yunanistan’ın Sevilla haritasından vazgeçmemesi ve Türkiye kıta sahanlığına saygı göstermemesi durumunda iki ülke arasındaki gerginliğin bitmeyeceğini vurgulamıştı.

SEVİLLA HARİTASI NEDİR?

İspanya’nın Sevilla Üniversitesi’nden Profesör Juan Luis Suarez de Vivero tarafından hazırlanan haritada, Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği ‘münhasır ekonomik bölge’nin sınırları AB’nin resmi sınırları olarak kabul ediliyor. Yunanistan’ın haritada gösterilen kıta sahanlığı Türkiye’nin hak iddia ettiği bölgeyle çakışıyor.

Harita büyük ölçüde Yunanistan’ın tezlerine uygun şekilde hazırlanırken Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki yetki alanı yalnızca Antalya Körfezi açıklarında küçük bir alan olarak gösteriliyor.

İŞTE SEVİLLA HARİTASINA GÖRE TÜRK KARA SULARI!