Gündem

ABD Türkiye’ye Yeşil Işık Yaktı! ABD Dışişleri Bakanı Açıkladı; “Türkiye ile Ekonomik ve Ticari Bağlarımızın Desteğinde Ortak Çıkarlarımız Var”

Türkiye’nin NATO ya üye müttefikleri arasında en büyük orduya sahip ikinci ülke olduğunu farklı coğrafyalarda savunmacı ve önleyici bir gücü olduğunu ifade eden ABD Dışişleri bakanlığı özellikle Ukrayna- Rusya savaşında göstermiş olduğu işbirlikçi yaklaşımından dolayı NATO ya bağlılığını gösterdiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı Yasama-Kongre İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Naz Durakoğlu imzasıyla 17 Mart’ta Kongreye gönderilen mektupta Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400’lerle ilgili ABD’nin yaptırımlarının kaldırılmasına dair talepte bulunuldu. Bu yaptırımların ikili ilişkilere zarar verdiği de belirtildi. Kongrenin cevabın da ise olumlu yaklaşımı yeni F-16 alımına sıcak bakıldığını üstü kapalı bir şekilde belirtildi.

Gönderilen Mektubun Ayrıntıları

Rusya’dan alınan S-400’lerden dolayı yaşanılan sıkıntıların çözümü için hazırlana mektup ABD kongresine yollanmıştı. Kongreden gelen cevap da ise bu durumdan dolayı alınan yaptırım kararlarının ikili ilişkilere zarar verdiği Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savaşında gösterdiği işbirliği göz önünde bulundurularak artık bu durumun sonlanması gerektiğini ve uzun süreli olacak savunma ortaklığını destekleyecek ticari faaliyetlerde bulunulması gerektiği belirtildi. ABD’nin Türkiye ile savunma alanında ekonomik ve ticari faaliyetlerde ortak çıkarlarının olduğuna dikkat çekildiği açıklamada artık olumlu etkilerin olacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Talebi!

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan 40 yeni uçak alımı ve mevcut F-16‘ların geliştirilmesi talebinde bulunmuştu. S-400‘lerden kaynaklı haksız yaptırımların da kaldırılmasını talep eden cumhurbaşkanı bu durumun en kısa zaman da çözülmesini beklediğini dile getirdi. Yaptırımların bedelinin ödendiğini belirten Cumhurbaşkanı taleplerinin en kısa zamanda gerçekleşmesini beklediğini sözlerine ekledi.