Genel

ABD- Türkiye Suriye Zirvesi! Erdoğan ile Trump görüşmesi ne zaman?

ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın 13 Kasım’da ABD‘yi ziyaret edeceğini açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Birçokları Türkiye’nin ABD’nin büyük bir ticari ortağı olduğunu unutuyor. Türkiye, F-35’lerin çelik gövdesini yapıyor. Aynı zamanda İdlib’de çok sayıda hayatın kurtarılmasında bana yardım ettiler.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Trump önceki gece saatlerinde telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Beyaz Saray görüşme sonrası, “Türkiye, yakın zamanda Suriye‘nin  kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı  Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak” açıklamasını yapmıştı.

Donald Trump, ricası üzerine ABD’li rahip Andrew Craig Brunson’ın evine sağ salim geri döndüğünü belirterek, “Aynı zamanda hatırlayın, daha da önemlisi Türkiye, NATO’nun itibarı olan önemli bir üyesi. O (Erdoğan) 13 Kasım’da konuğum olarak ABD’ye geliyor.” ifadesini kullandı.

KRİTİK TELEFON GÖRÜŞMESİ

Önceki gün Donald Trump, üst düzey askeri yetkililerle Beyaz Saray‘da yaptığı görüşmeden önce gazetecilere Suriye krarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Suriye kararına ilişkin askeri yetkililerin kendisine onay verip vermediği sorusu üzerine Trump, “İnsanlarımızı evlerimize geri getirmeliyiz.  Orada savaşmıyoruz, polislik yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

Trump ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin, “Erdoğan’a, (Suriye’de) herkese saygıyla davranacağını umduğumu söyledim.” ifadesini kullandı. Toplantının sonunda Trump, gazetecilerden soru almadı.

DONALD TRUMP’IN SURİYE KARARI

Görüşme sonrası Trump yaptığı açıklamada, “Kürtler bizimle savaştı ancak  bunu yapmaları için onlara çok para ödendi ve teçhizat verildi. (Kürtler)  Yıllardır Türkiye’ye karşı savaşıyorlar. Bu savaşı 3 yıl boyunca engelledim ancak  bizim için bu saçma, çoğu aşiret kaynaklı, sonu gelmez savaşlardan uzaklaşmamızın ve askerlerimizi eve geri getirmenin artık zamanı” ifadesine yer vermişti.

Bir yanıt yazın