Gündem

ABD açıkladı! Binlerce Afganlı Türkiye’ye gelebilir

ABD Dışişleri Bakanlığı on binlerce Afganlının göç hazırlıkta olduğunu duyurdu. 2.500 Afganlının Virginia’daki ABD askeri üssüne tahliyesi yapılacağını bildiren bakanlık yetkilileri, geri kalan Afganistanlı göçmenlerinin çevre ülkelere gidebileceğini açıkladı. Göç yolunda olan on binlerce Afganlının ilk tercihi ise İran ve Türkiye.

MİLYONLARCA AFGANLI TÜRKİYE VE İRAN’A GELEBİLİR

Afganlıların Türkiye’ye gelmeye başladığına dair her gün sosyal medyada onlarca görüntü paylaşılıyor. Yayınlanan videolara bakıldığında her gün İran sınırından Türkiye’ye binlerce Afganlı geçiyor. Lakin bu rakamların, ABD’nin yaptığı açıklamalara göre önümüzde ki günlerde katlanacağı öngörülüyor. Eğer Taliban örgütü bölge halkı üzerinde ki baskını artırırsa milyonlarca Afganlının İran ve Türkiye’ye gelme riski bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda, Afgan göçmenlerinin, ABD askeri üssüne alınması için özel vize sürecinin başlatıldığı belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, halihazırda ABD’ye göç etmek için başvuran yaklaşık 2.500 Afgan’ın Afganistan’dan Virginia eyaletindeki bir ABD Ordusu üssü olan Fort Lee’ye yer değiştirme uçuşları yapacağını söyledi.

Price, Dışişleri Bakanlığı basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Bunlar, Amerika Birleşik Devletleri’ne hizmetleri Kabil’deki büyükelçilik tarafından onaylanan ve kapsamlı bir güvenlik inceleme sürecini tamamlayan cesur Afganlar ve aileleri” dedi.

ABD VE NATO AFGANİSTAN’DAN ÇEKİLMEYE SÜRECİ

ABD’den çekilme hızla ilerledi ve Ağustos ayının sonunda tamamlanacak. Birkaç yüz askerden oluşan küçük bir kuvvet, Kabil’deki ABD büyükelçiliğini ve Türk kuvvetleriyle birlikte şehrin uluslararası havaalanını korumak için kalacak.

Taliban savaşçıları Afganistan genelindeki bölgeleri ve önemli sınır geçişlerini ele geçirmek için askeri bir kampanya yürütürken, ABD ve NATO güçleriyle birlikte çalışan birçok Afgan arasında korkular arttı. Şimdi ülkenin eyalet başkentlerinin yaklaşık yarısını tehdit ediyorlar.