EkonomiGündem

AB, doğalgazda Rusya’ya bağımlılığını ABD’nin vereceği sıvılaştırılmış doğalgaz ile azaltacak

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimine başlamasından sonra ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke Rusya’ya karşı ekonomik yaptırım uygulamaya başladı. Savaşın ilk gününden itibaren açıklanan yaptırımlar karşısında, Rusya’nın doğalgaz ve petrol kozunu oynayabileceği söylemleri de gündeme geliyordu. Son olarak Vladimir Putin, Rusya’nın dost olmayan ülkelere enerji satışlarında, ödemeleri artık dolar ve Euro ile almayacağını, Rus rublesi ile alacağını açıklamasının ardından kritik bir gelişme yaşandı. ABD ve AB, Avrupa’nın Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltma amacıyla sıvılaştırılmış doğalgaz konusunda bir anlaşma sağladı. Anlaşmaya göre ABD, 2030 yılına kadar AB’ye yılda 50 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) yakıtı tedarik edecek.

ABD 2030’a Kadar AB’ye LNG Verecek

Avrupa Birliği’nin (AB) doğalgaz ihtiyacının yaklaşık %40’ını şu an Rusya sağlıyor. Bu da AB’nin, yaptırımlar uygulanan Rusya’ya olan bağımlılığını ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra, AB ülkeleri Rusya’ya ekonomik olarak da yaptırımlar uyguluyor ve Putin, dün yaptığı açıklamada enerji ticaretinde artık dolar ve Euro ile ödeme almayacaklarını da duyurdu. Yani AB’nin, Rusya’dan ithal edilen enerji ürünlerinde eli zayıflamaya başladı. Buna karşı alternatifler aranırken, ABD ile AB arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması geldi.

Anlaşma, Biden Brüksel’deyken Duyuruldu

AB’nin doğalgaz konusunda Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmak için ABD ile AB arasında LNG anlaşması imzalandı. Söz konusu anlaşma, Cuma günü ABD Başkanı Joe Biden’ın Brüksel’de olduğu zamanda duyuruldu. Joe Biden, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula van der Leyen ile bir araya geldi ve son durumları değerlendirdi. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşından dolayı tüm dünyada enerji fiyatları artış gösterirken, hayat pahalılığın daha fazla artacağı öngörülüyor. Bu kapsamda ABD ile AB arasındaki anlaşmaya göre ABD, 2030 yılına kadar her yıl AB’ye 50 milyar metreküp LNG tedarik edecek.