Ekonomi

9553 TL altında maaş alanlar dikkat! Her ay 211 TL elektrik yardımı için başvuru ekranı açıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı her ay en düşük 113 lira elektrik yardımı yapıyor. Bu oranın 211 liraya çıkarılması için meclise teklif verildi. Meclis komisyonuna verilen teklife göre 9553 TL altında maaş alanlar her ay verilen 211 TL’lik elektrik yardımından faydalanacak ve gelen faturaların sadece 211 TL’nin üzerinde kalan kısmını ödeyecek.

Peki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen bu elektrik yardımı için nereye başvuru yapılır? Kimlere bu elektrik faturası yardımı yapılıyor? Bu yardımdan kimler faydalanabilir? İşte tüm ayrıntılar…

Verilen elektrik yardımın 211 TL’ye çıkarılmasına ilişkin açıklama yapan İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu konu hakkında şu bilgilendirmelerde bulundu;

200 kilovata kadar elektrik yardımı

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı döneminde gerçekten elektrikle ilgili çok büyük sorunlar yaşanıyor, enerji fiyatları çok pahalandı ve yoksullar bu enerjiyle ilgili olarak da fiyatları karşılamaktan çok yoksunlar. Yaptığımız araştırmalara göre 4 kişilik bir ailenin, yoksulluk sınırında yaşayan bir ailenin tükettiği aylık kilovatsaat 200 civarında ve bu da bugünkü fiyatlara göre 211 liraya denk geliyor.

2017 yılında bu 95 liraydı, dört yılda yüzde 100’den daha fazla zamlandı ve 211 liraya denk geldi. Şimdi, bütün verilere göre yoksulluk sınırı da brüt asgari ücretin karşılığı olan sınırın altında olan rakamları ifade ediyor. Yani demem odur ki yoksulluk sınırı altında yaşayan yurttaşlarımıza sosyal dayanışma vakıfları aracılığıyla bu 200 kilovatın karşılığını ödeyelim.

12 milyon yurttaşımız elektriksiz kalmışlar

Neden söylüyorum bunu? Geçen yıl, 2020 yılında yaklaşık olarak 3 milyon 700 bin civarında hanenin elektriği faturasını ödeyemedikleri için kesilmiş 2020 yılında. Eğer bunu dörtle çarparsanız, yani hanedeki kişi sayısıyla çarparsanız yaklaşık 12 milyon yurttaşımız elektriksiz kalmışlar belli bir müddet ve bunu ödeyememişler.

Yine, Bakanlığın ifadesine göre, 2 milyona yakın aileye de destek verilmiş, bu fonlardan destek verilmiş. Bu desteğin bir yasa kapsamında olması lazım, bir sosyal destek şeklinde olması lazım ve bunun için de Parlamentonun adım atması lazım. Elektrik Mühendisleri Odasının verdiği rakamlar var, bu rakamlar 200 kilovatın altında elektrik tüketenlerin yoksulluk ve açlık sınırında yaşayan insanlar olduğunu gösteriyor, hane halkı bakımından. Dolayısıyla, bu desteğin Parlamentoda bir yasayla yapılması lazım.

ELEKTRİK YARDIMINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Elektrik yardımı ailenin birey başına düşen gelirle alakalıdır. Hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden az olan haneler elektrik fatura yardımından faydalanabilirler. Peki, nereye ve nasıl başvuru yapılır?

ELEKTRİK DESTEĞİ BAVURUSU NASIL YAPILIR?

Elektrik faturası desteği almak için bağlı bulunduğunuz Valilik ya da Kaymakamlık binasında bulunan Sosyal Yardım şubelerine bizzat giderek başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra Sosyal Yardım araştırmacıları, ikamet gösterdiniz adrese gelir ve durum kontrolleri yaparlar. Aylık net gelirinizin haricinde oturduğunuz evin size ait olup olmadığı, kira ise ne kadar kira ödediğiniz gibi kriterleri göz önünde bulundurur ve değerlendirme yapar. PTT elektrik yardımı sorgulamalarını E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Eğer, elektrik yardımı başvurunuz onaylanmışsa, e-devlet sosyal yardım sorulama ekranında ‘’Elektrik Desteği Yardımı’’ ve karşısında ne kadar elektrik desteği tutarı almışsanız o miktar için ‘’ödemeniz hazırdır’’ diye belirtilir.

ELEKTRİK DESTEĞİ YARDIMI NEREDEN ALINIR

Elektrik desteği yardımı almak için faturanız ile birlikte PTT şubelerine gitmeniz yeterlidir. Başvuru sahibi, faturanın son ödeme tarihinde PTT şubesine gider ve kimlik ibrazı sonrası faturasını yatırmak istediğinde, fatura bedelinden 113 TL düşülür ve faturanın geri kalanı ödenir. Eğer gelen fatura aldığınız yardım miktarının altında veya eşit tutarsa ise hiçbir beden ödenmez.

KİM NE KADAR ELEKTRİK YARDIM TUTARI ALABİLİR?

Elektrik yardım tutarı aile birey sayısına göre değişmektedir. 4 kişilik bir aile 2021 Ekim ayı itibari ile 113 TL yardım almaktadır. Aile birey sayısına göre alınan elektrik yardım tutarı şöyle;

Hanede Bulunan Kişi Sayısına Göre Yardım Miktarı

1-2 kişilik hanelere aylık 75 kWh,

3 kişilik hanelere aylık 100 kWh,

4 kişilik hanelere aylık 125 kWh,

5 ve daha fazla kişilik hanelere aylık 150 kWh karşılığı TL olarak verilir.

ELEKTRİK TÜKETİM DESTEĞİ NE KADAR SÜRE İLE VERİLİR?

Elektrik parası yardımı her ay düzenli olarak verilir. Durumunuzda, belirtilen şartlara göre iyileşme olmadığını müddetçe, bu sosyal yardım kapsamında her ay 173 TL’ye kadar elektrik parası yardımı alabilirsiniz.