GündemSağlık

8 Ağustos’tan sonra koronavirüste pozitif çıkan vakalar sisteme girilmemiş!

Koronavirüs vakanlarında yaşanan artış haberlerinin ardından, Sağlık Bakanlığı PCR testi yapan kuruluşlara bir uyarı yazısı gönderdi. Gönderilen yazı ile, 8 Ağustos'tan bu yana bazı sağlık kuruluşlarının pozitif çıkan sonuçları sisteme kaydetmediği ortaya çıktı.

Milliyet Gazetesi’nden Önder Yılmaz’ın haberine göre, Bakanlık PCR testi yapan kuruluşlara uyarı yazısı gönderdi. Bakanlık, bazı kuruluşların pozitif sonuçları sisteme kaydetmediğini ve bu yüzden tedavi ile filyasyon çalışmalarında aksaklık yaşandığını ifade etti. Sağlık bakanlığı  ayrıca, bildirimde bulunmayan kuruluşlarının test çalışma yetkisinin kaldırılacağı ve sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılacağını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce gönderilen yazıda, pandeminin başından bu yana bakanlıkça yürütülen filyasyon çalışmalarının etkili olarak yapılabilmesi için laboratuvar istemlerinin bakanlığın Halk Sağlığı Yönetim Sistemi (HSYS) üzerinden, test sonuçlarının girişinin ise ilgili kuruluş tarafından Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi (LBYS) üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiği hatırlatıldı.

Yazıda, Covid19 Reverse Transkriptaz PCR testi çalışma izninin, bünyesinde ruhsatlı mikrobiyoloji laboratuvarı olan tüm kuruluşlara verildiği belirtildi. Fakat, 8 Ağustos 2020’den bugüne kadar bazı sağlık kuruluşlarının çalıştıkları test sonuçlarını sisteme kaydetmediklerinin tespit edildiği ifade edildi.

İlgili yazıda şu ifadelere yer verildi; “Bu nedenle laboratuvar istemlerinin Bakanlığımız Halk Sağlığı Yönetim Sistemi (HSYS) üzerinden, test sonuçlarının girişi ise ilgili kuruluş tarafından Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi (LBYS) üzerinden gerçekleştirilmesinin bir kez daha hatırlatılmasında fayda görülmüştür. Aksine davranan sağlık kuruluşlarımızın test çalışma yetkisi kaldırılacak olup, sorumlular hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır.”