Gündem

75 TL üzerinde fatura ödeyenler için değişiklik yapıldı!

Ülkemizde milyonlarca vatandaş gelen fatura ödemelerinden şikayetçi. Bu kapsamda yeni düzenlemeler yapılıyor. 2021 yılında serbest tüketici limiti düşürüldü. Artık elektrik faturası 75 TL üzerinde gelenler serbest tüketici sayılacak. Peki, serbest tüketicilerin temel hakları nelerdir? Serbest tüketici olduğunuzu nasıl anlarsınız? Cevabı haberimizde…

22 Aralık tarihli Resmi Gazete’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kurul kararları yayımlandı. Yayımlanan kararlara göre, elektrikte serbest tüketici limiti 2021 için 1200 kilovatsaate düşürüldü. Bu limit değere karşılık gelen teorik piyasa açıklık oranı talep tarafında yüzde 97,2 olarak hesaplandı. Yeni belirlenen limite göre elektrik faturasında geçmiş yıl veya cari yıl tüketimi 1200 kilowattsaat ve üzerinde olan tüketici, serbest tüketici niteliğine sahip olacak.

EPDK tarafından alınan yeni karara ile 2021 için elektrikte serbest tüketici limiti düşürüldü. Bu da elektrik faturası 75,11 lira veya üzerinde olan aboneler serbest tüketici olması anlamına geliyor. Böylece 2021’de yaklaşık 2,7 milyon abone daha serbest tüketici olacak. Türkiye genelinde yıllık tüketimi 1200 kilovatsaatin üzerinde olan tüketici sayısı 23,5 milyona çıkacak.

Serbest tüketici niteliği kazanan aboneler, serbest tüketici olmanın sunduğu tedarikçi seçme ve ikili anlaşmayla daha ucuza elektrik alabilirler.

EPDK serbest tüketiciler için şu bilgilendirmelerde bulundu:

Serbest Tüketici Olarak Temel Haklar Nelerdir?

Bir önceki takvim yılında veya içinde bulunulan yılda, serbest tüketici limitini aşan miktarda elektrik tüketen mesken aboneleri serbest tüketici olma hakkını kullanabilirler.

Serbest tüketiciler ikili anlaşmalarının herhangi bir şekilde sona ermesi veya talep etmeleri halinde, bölgelerindeki görevli tedarik şirketinden (ilgili dağıtım bölgesinde bulunan serbest tüketici olmayan/hakkını kullanmayan tüketicilere Kurul tarafından onaylanan tarifeler üzerinden elektrik enerjisi satışı yapan şirket) son kaynak tedariği kapsamında elektrik enerjisi ve/veya kapasite satın alabilir.

Serbest tüketici kapsamında yer alan tüketicilerin tedarikçisini seçme hakkını kullanmaları halinde; Kurum tarafından yayımlanan düzenlemelere uygun çok zaman dilimli ölçüm yapabilen elektronik sayaçlar tesis edilmesi zorunludur.

Tüketiciler için uygun olmayan sayaçlar dağıtım şirketi tarafından ilgili ay içerisinde değiştirilir ve sayacın uygun olmaması, tedarikçi seçme hakkının kullanılmasına engel teşkil etmez.

Serbest Tüketici Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Tüketiciler, serbest tüketici olup/olmadıklarını görevli tedarik şirketi tarafından gönderilen/bırakılan ödeme bildirimi veya faturalarda görebilirler. Ödeme bildirimi veya faturalarda; aboneliğe ait cari yıl ile bir önceki takvim yılı tüketim miktarları yer alır. Bu miktar o yıl için Kurul tarafından belirlen serbest tüketici limitini geçiyorsa serbest tüketici olma hakkına sahipsiniz demektir.