Gündem

7 büyüklüğünde deprem geliyor: İzmir, Manisa, Aydın’ı etkileyecek!

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Tuzla fayının uzun zamandır deprem üretmemiş olduğunu ve bu nedenle 7 büyüklüğüne varan bir deprem beklendiğini açıkladı. Sözbilir tarafından yapılan açıklamada olası depremin, İzmir, Manisa, Aydın’ı etkileyeceği ifade edildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Afyon Kocatepe Üniversitesi TÜBİTAK projesi kapsamında iş birliğinde bulunuyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir iki üniversitenin ortak çalışması ile Tuzla fayı üzerinde çalışmalara başladıklarını açıkladı. Sözbilir tarafından yapılan açıklamalarda, 50 kilometre uzunluğa sahip Tuzla fayının İzmir’i etkileyecek en önemli fay hatlarından biri olduğunu ifade etti.

Deprem yaklaştı mı?

Sözbilir uzun zamandır Tuzla fay hattında deprem meydana gelmediğini bu nedenle de depremin yakında gerçekleşmesinin beklendiğini söylediği konuşmasında, depremden sadece İzmir’in değil Manisa ve Aydın’ında etkileneceğini söyledi. Sözbilir tarafından yapılan açıklamada, “Doğanbey’den başlayıp Gaziemir, Konak ve Bornova’ya kadar uzanıyor. Çalışma mekanizması da kuzey Anadolu fayı gibi olan bu fayın etki alanı ve oluşturacağı deprem büyüklüğü diğerlerinden farklı olabilir. 50- 60 metre fayzon genişliği var. Hem 50 kilometre uzunluğa sahip hem genişliği fazla. Bu tür fayların üzerini yapılaşmaya kapatmak gerekir mi, gerekmez mi bu soruların yanıtını arıyoruz. Bunu bilmek için de fayın geçmişini bilmek gerekiyor. Bu fay hangi yıllarda, kaç adet deprem üretmiş, en son ürettiği depremden sonra ne kadar zaman geçti, bunu araştırıyoruz. Tuzla fayının bu kolunda yaptığımız çalışmalarda uzun süredir deprem üretmediği ortaya çıkıyor. Örnekleme yapıp analiz sonuçlarına göre yaş ile ilgili verileri elde edeceğiz. Uzun bir süredir bu kol deprem üretmemiş. Bu da depremin yaklaştığı anlamına gelir” denildi.