Genelİzmir Haberleri

6 milyon fidan ile yeniden nefes alacak

6 milyon fidan ile İzmir'in Karabağlar ilçesinde geçen yıl yanarak hasar gören ormanlık alan yeniden nefes alacak.

İzmir’in Karabağlar ilçesinde geçen yıl çıkan ve 53 saat boyunca kontrol altına alınamayan yangında kül olan ormanlık alan için çalışmalar devam ediyor. Alanı yeniden yeşillendirmek için 6 milyon fidan bölgeye dikilecek.

18 Ağustos 2019’da çıkan, Menderes ve Seferihisar ilçelerine kadar ilerleyen yangında yok olan 80 yıllık kızılçam ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanı eski haline getirmek için yeni adımlar atıldı.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, alanı eski haline getirmek için ellerinden geleni yaptıklarını bildirdi. Öncelikle 300 orman köylüsünün görev aldığı çalışmada yanan ağaçlar kesilere sahadan çıkarıldı. Sahanın boşaltılmasının ardından yeni fidanlar için elverişli ortamın sağlanması adına sürüm ve teraslama işlemlerine başlandı.

Dozer ve iş makinelerinin, 400 işçi ile birlikte görev aldığı çalışmalarda, dik yamaçlara da fidan dikebilmek için o bölgelerde işçilerin elle çalışma yaptığı belirtildi.

DAHA DUMANLAR TÜTÜYORDU

İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, konu ile ilgili açıklamasından öncelikle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye desteklerinden dolayı teşekkür ederken sözlerine, “Yangın söndürülür söndürülmez dumanlar tüterken arkadaşlarımızla sahaya geldik. Ağaçlandırma programı yaptık. İlk hedefimiz burada yanan ağaçların kesilerek sahadan uzaklaştırılmasıydı Burayı ağaçlandırmaya ve gençleştirmeye hazırlamamız lazımdı. Çok hızlı bir şekilde bu işlemleri yaptık. Aynı anda bu işlemleri yaparken diğer taraftan da planlarımızı ve programlarımızı yaptık” şeklinde devam etti.

ALANIN TAMAMI DİKİME HAZIR

İzmir’in akciğerlerinin aldığı derin yaraya hemen müdehale edildiğinin altını çizen Derince, “Yanan bölgeye yaklaşık 6 milyon fidan dikilecek. Bu bölgede ağırlıklı olan tür kızılçam ama biz dere kenarlarına aromatik bitkiler, yangın emniyet yolları kenarına serviler ile alana akasya ve zakkum gibi fidanları da dikeceğiz. Yanan sahanın büyük bir kısmı doğal gençleştirmeyle gençleştirilecek. Burada büyük ağaçlar vardı onları tohumları zarar görmedi. Biz onların çimlenmesini sağladık” dedi.

10 – 15 YIL İÇİNDE YENİDEN YEŞİL ALAN OLACAK

Bölgeye 2 yaşında fidanların dikildiğini belirten Derince, 10 – 15 yıl içinde alanın eski yeşil görünümünü yeniden kazanacağını belirtti. Aynı zamanda alana, geçen yıl 11 Kasım’da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da 34 bin fidan dikilmişti.

Konuşmasına bu gibi alanların yaşamın devamlılığı için zorunlu olduğunu belirterek son veren Derince, alanda yapılaşmanın ve zaman aşımıyla mülk edinmenin de söz konusu olamayacağının altını çizdi.