Teknoloji

500 milyon kişi telegram kullanıyor! Telegram nasıl indirilir ve nasıl kullanılır?

WhatsApp’ın kullanıcılarına veri paylaşım sözleşmesi göndermesinin ardından, telegram kullanımları arttı. Bu kapsamda açıklamada bulunan telegram dünya genelinde aktif kullanıcı sayısının 500 milyona yükseldiğini duyurdu. Türkiye’de telegram kullanmaya başlamak isteyen vatandaşlar ise “Telegram nasıl indirilir ve nasıl kullanılır?” sorusunun cevabını araştırıyor.

WhatsApp kullanıcıların verilerini Facebook ile paylaşmak için sözleşme ile izin istedi. Türkiye’de de tepki gören yeni karar nedeniyle kullanıcılar, alternatif mesajlaşma uygulamalarını tercih etmeye başladılar. Yoğun ilgi gören mesajlaşma uygulamalarından biri de Telegram. Şirketten yapılan açıklamaya göre, son 72 saatte dünya genelinde 25 milyondan fazla kullanıcının Telegrama katıldı. Peki, Telegram nasıl indirilir ve nasıl kullanılır?

Telegram nasıl indirilir ve nasıl kullanılır?

Telegram’ı App Store ve Google Play’dan kolaylıkla indirebilirsiniz. Uygulamada bulunan arkadaşları davet etme özelliği de kullanıcılara kolaylık sağlıyor. Mesajlaşma ve arama yapmak isteyenler uygulamayı rahatlıkla kullanabilirler. Ayrıca uygulama hareketli GIF bulma, sanatsal fotoğraf düzenleyicisi ve açık bir çıkartma platformuna sahiptir.

Telegram özellikleri nelerdir?

Bulut tabanlı mesajlaşma. Bu sayede yazılım, her platformda saniyeler içerisinde karşınıza gelir, içerik eşleştirilir.
Telefon numarası ile kayıt olunur. Ancak istenilen irtibatlarda telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile görüşme yapılabilir.

Gizli sohbet imkânı (İngilizce arayüzde “secret chat”). Telegram, gizli mesajlaşmalardaki yazışmaları ve medya dosyalarını sunucularında saklamaz. Ayrıca bu mesajlar için sistem günlüğü (metaveriler) de tutulmaz. Böylece, Telegram bile sizin kime ve ne mesaj gönderdiğinizi bilemez.

Kendini imha edebilen süreli mesajlar. Gönderilen bir mesaj dilenirse belirlenen bir süre sonunda karşılıklı her iki cihazdan otomatik silinebilir.

Bir mesajı – içeriği sildiğinizde karşı taraftan da otomatik silinmesi

İletinin üçüncü taraflara iletilmesinin engellenmesi

Ekran görüntüsü alındığında karşıdaki kişiye, sohbette iki kişinin de görebileceği şekilde uyarı olarak bildirme
Gizli sohbet (secret chat) olmayan mesajlaşmaları ise sunucularında saklar.

Masaüstü uygulaması (Windows, Linux, OS X) ya da web sayfası üzerinden kullanılabilir. Ayrıca Windows için taşınabilir sürümü mevcuttur. Masaüstü sürümleri, “Gönder” menüsüne Telegram seçeneğini ekler. Masaüstü sürümlerinde “Secret Chat” özelliği kullanılamaz.

Belge ya da farklı biçimlerde her türlü dosyayı gönderebilme. Dosya boyutu 2 GB’ı aşamaz. Toplam paylaşılan / gönderilen dosya adedinde sınır yoktur.

Bilinmeyen numaraların mesaj atmasını önleyebilme

Kişiye özel son görünmeyi kapatabilme

Hatalı yazılan mesajı sonradan düzenleyebilme

Konum paylaşabilme

Sunucuları dağıtık yapıdadır. Yani dünyanın çeşitli yerlerindeki sunucuları sayesinde veri paylaşımı ve eşleştirme oldukça hızlıdır.

Kanallar (botlar), etiketler (stickers)

Ücretsiz ve reklamsız

Ön tanımlı ayarlara göre 6 ay boyunca kullanılmazsa hesaptaki dosyalar (mesajlar, medya dosyaları kişi listesi vb.) silinir. İstenirse hesabın silme periyodu ayarlardan 1 yıla çıkarılabilir.

Android ve masaüstü uygulamalarının teması değiştirilebilir.

Proxy desteği

Sesli arama özelliği

Görüntülü arama özelliği.

Telegram ücretli mi?

Telegram hem mobil hem de masaüstü sistemleri ile ücretsiz kullanım imkanı tanıyor.