Ekonomi

5 yıldır evli olan kadınların dikkatine: Devlet geriye dönük düğün masraflarınızı karşılamak amacı ile 15 bin TL ödeyecek!

Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşların mağdur olmamaları açısından emekli maaşı haricinde birçok ödeme daha yapmaktadır. Bu ödemelerin başında ise sigortalı olan anne ve babasını kaybetmiş olan çocuklara bağlanan yetim maaşıdır. Bu maaş erkeklere 25 yaşına kadar, kadınlarda ise evlilik yapana kadar ödenmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan yetim maaşı ödemesinin kadının evlenmesi durumunda kesilmesi, çeşitli mağduriyetlere sebep olabilmektedir. Bu durumun ortaya çıkmasını engellemek amacı ile önlem almak isteyen kurum, çeyiz parası başlığı altında yetim maaşı aracılığı ile hesaplanan bir tutarı hesaplara yatırmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Çeyiz Parası Yardımı Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen çeyiz parası, sigortalı olan anne veya babasını kaybetmiş olan çocuklara bağlanan yetim maaşı aracılığı ile hesaplanan bir tür yardım parasıdır. Bu para yetim maaşı alan kadınlara, evlendikten sonra mağdur olmamaları ya da evlilik hazırlıkları esnasında sıkıntıya düşmemeleri açısından Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hesaplanır ve toplu bir şekilde hesaplara aktarılır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Çeyiz Parası Yardımının Ayrıntıları

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen çeyiz parası yardımına, evlenene kadar yetim maaşı almış olan kadınlar yararlanabilmektedir. Evlendikten sonra kesilen yetim maaşının yerini toplu bir şekilde doldurabilmek adına en düşük emekli maaşı olan 2 bin 500 TL’nin yüzde 25’i alınır ve 12 ile 24 katına kadar toplu bir ödeme yapılır. Bu yardım parasından 5 yıla kadar evli olan bütün kadınlar yararlanabilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu Çeyiz Parası Yardımına Nasıl Başvuru Yapılır?

Çeyiz parası yardımından faydalanmak isteyenlerin, ilgili müracaat dilekçeleri ile bağlı bulundukları SGK Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.