Gündem

45 günlük aşı uyarısı yapıldı!

Türkiye’de aşılama çalışmaları devam ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmelere göre, 1 milyon 200 binden fazla kişi aşı vuruldu. Aşı vurulanlar için ise Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü’den flaş bir açıklama geldi. Özlü, aşının 45 gün sonra koruyucu özellik kazandığını ifade etti.

Milyonlarca kişinin enfekte olduğu corona virüsü salgınında, Türkiye’de aşılamalar devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 1 milyon 200 binden fazla kişinin aşı vurulduğu bildirildi.

Ancak Prof. Dr. Özlü aşılama yapılsa bile korumanın 45 gün sonra başlayacağını söyledi. Özlü açıklamalarında, “Aşı vurulur vurulmaz insanlar, güvende olamazlar. Aşı vurulduktan sonra 4 hafta bekleyip ikinci dozu yaptıracağız. İkinci dozdan sonra ancak 15 gün geçince antikor seviyesi belirli düzeye ulaşabiliyor. Dolayısı ile aşı olduktan ancak 1 buçuk ay sonra koruyucu özelliği kazanıyor. Kaldı ki bu koruyuculuğu da hasta olmaktan korumak şeklinde anlamak lazım, yoksa mikrobu alma ve bulaştırma açısından koruyucu bir özellik sağlayıp sağlamadığı belli değil. Aşı olan insanlarında hiç aşı olmayan insanlar gibi tedbirlere uyması gerekiyor” dedi.

Toplumun yüzde 80’inin aşılanması gerekiyor

Toplumun yüzde 80’inin aşılanması durumunda salgını durdurulabileceğini söyleyen Özlü, “Şu anda salgın devam ediyor. Her gün 7 bine yakın yurttaşımız hastalığa yakalanıyor. Her gün 100’ün üzerinde vatandaşımızı da kaybediyoruz bu hastalıktan dolayı. Dünya’da da salgın yükselişte pek çok ülkede kontrol sağlanamadı tedbirlere rağmen. Yani gevşememek lazım. Aşının olması ve uygulanması salgının kontrolü açısından iyi bir adım ama henüz aşının etkilerini görmek için çok erken. Bir de toplumun yüzde 80’inin aşılanması lazım ki biz salgını durdurabilelim” açıklamasında bulundu.

Aşılamalar il bazında verilmeye başlandı

Öte yandan ülke genelinde yapılan aşı uygulaması, “Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu” sayfasından bugünden itibaren il bazında canlı verilmeye başlandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca uygulamayla ilgili olarak sosyal medya hesabı üzerinden “1.200.000’den fazla kişi şu ana kadar aşı oldu. Türkiye’de iller bazında aşı dağılımını görebilirsiniz. Pazartesi gününden itibaren bunu canlı olarak takip edebileceksiniz. En çok sağlık çalışanımızın bulunduğu İstanbul’da 224.000’den fazla kişi aşı oldu” açıklamasında bulundu.