GündemSağlık

40 yaş üstü vatandaşlar ne zaman aşılanacak?

Türkiye’de 55 yaş üstü vatandaşlar aşı randevusu alabiliyorlar. 40 yaş üstü vatandaşlar ise aşı sırasının kendilerine ne zaman geleceğini merak ediyorlar. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 40 yaş üstü aşılamasının ne zaman yapılacağına ilişkin açıklamada bulundu.

Corona virüsü salgınına karşı aşılama çalışmaları devam ediyorlar. Aşı sırası gelen vatandaşlar e-Nabız sistemi üzerinden veya 182’yi arayarak randevu alabiliyorlar. Bu kapsamda yapılan son açıklamalarda 55 yaş üstüne aşılama sırasının geldiğini bildirmişti. 40 yaş üstü ise ne zaman aşı olabileceklerini merak ediyorlar.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

Bizim Haziran sonuna kadar elimizde yoğun bir aşının olacağını söyleyebilirim. En geç haziran sonu itibarıyla 40 yaş üstünü aşılayabileceğimizi, 30 milyon aşıyla bunu 30-35 yaşına düşürebileceğimizi ifade etmek istiyorum. 40 yaş üstünü aşılayabileceğimizi ama bunun 30-35 yaşıyla ilgili bu son 30 milyon rakamıyla bunu söyleyebileceğimi ifade ediyorum. Aşıyı çeşitlendirmek için Ağustos ayından beri yoğun bir gayret içindeyiz. En geç haziran sonu olmak üzere, vatandaşımızı aşılayabileceğimizi söyleyebilirim.

Sağlık Bakanlığı aşılama süreci

Vatandaş “Aşı Durumunu” e-Nabız hesabından veya 2023’e Kısa Mesaj (SMS) göndererek öğrenir.

Aşı yapılacak grupta yer alıyorsa randevu işlemi için MHRS uygulamasına yönlendirilir. Tarih ve saat aralıkları seçilerek randevu işlemi tamamlanır. Randevu işlemi sonucunda vatandaşa Kısa mesaj (SMS) ile bilgilendirme yapılır, Randevu bilgileri e-Nabız ve MHRS uygulamalarından da öğrenilebilir.

Aşı uygulayacak sağlık personeli “Aşıla” uygulamasından vatandaşın sorgulamasını yapar. Uygulama üzerinden uygulanacak olan aşının barkodu okutulur ve kaydedilir. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra aşı uygulanır.