Gündem

31 Aralık’a kadar yapmayan 3 bin 642 TL ödeyecek: Zorunlu oldu! Başvuru yapan ceza ödemeyecek

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir açıklama geldi. 31 Aralık’a kadar yapmayan 3 bin 642 TL para cezası ödeyecek. Alınan karar kapsamında, evcil hayvan sahiplerinin 31 Aralık’a kadar evcil hayvanlarına çip taktırması zorunlu oldu. Yaşanan yoğunluktan dolayı çip sorunu yaşanıyor. Konuyla ilgili açıklama yapıldı.

Evinde kedi, köpek, gelincik besleyen hayvan sahiplerinin çip taktırması zorunlu. Çip taktırmayan vatandaşlar para cezası ödeyecek. Bu nedenle evcil hayvan sahipleri, veterinerlerde yoğunluk oluşturdu. Çip tedarik sorunu nedeniyle veterinerler sıraya soktu. Evcil hayvan sahiplerinin bir belge doldurup Tarım Bakanlığı’na iletmesi gerekiyor. Belge iletip sırada olanlar ise ceza ödemeyecek.

BAŞVURU YAPAN CEZA ÖDEMEYECEK

Bazı veterinerler ise mikroçip bulmakta zorluk yaşadıklarını belirtiyor. Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yeni bir açıklama yapıldı.

Kayıt işlemlerinde yaşanan problemlere değinilen açıklamad6a “Güçlüklerin aşılabilmesi için, ev hayvanı sahipleri 31 Aralık 2022 tarihine kadar il/ilçe müdürlüklerimize “Beyanname” ile müracaat etmeleri halinde, mikroçip uygulaması ve kayıt işlemi takip eden süreçte herhangi bir cezai işlem uygulanmadan tamamlanabilecektir” denildi.

ÇİP TAKTIRMAYANLARA PARA CEZASI NE KADAR?

Evcil kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takılarak kimliklendirilip, kayıt altına alınması uygulaması için son günler yaklaştı. Yasa gereği yıl sonuna kadar evcil hayvanına çip taktırmayan kişiler para cezası ödeyecek. 31 Aralık 2022 tarihine kadar kedi, köpek ve gelinciklerine çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun gereği para cezası uygulanacak.

Para cezası 3 bin 642 lira olarak uygulanacak.