Gündem

3 doz Sinovac aşısı olanlar dikkat: Önemli açıklama!

Koronavirüsle mücadele sürerken ortaya çıkan yeni varyantlar salgının gidişatını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Son olarak Omicron varyantı paniği başladı. Dünyaya hızla yayılan Omicron varyantı Türkiye’de de görüldü. Aşı uygulamaları da sürerken, aşının Omicron varyantında etkili olup olmayacağı da merak ediliyor. Aşıların Omicron’a karşı etkili olmadığıyla ilgili araştırma yapıldı.

Türkiye’de de uygulanan Sinovac aşısının Omicron varyantına karşı etkisi mercek altına alındı. Araştırmada şaşkına çeviren bir sonuç elde edildi. Hong Kong Üniversitesi ve Hong Kong Çin Üniversitesi’nde gerçekleşen araştırma sonucunda iki doz CoronaVac’tan sonra üçüncü doz hatırlatma dozunu da Sinovac’ın geliştirdiği aşıyı olanlarda Omicron varyantına karşı bir etki elde edilmediği ortaya çıktı.

Bilim insanları araştırmanın sonuçlarını kamuoyuna duyururken, iki doz Sinovac aşısı olanların mRNA teknolojisi kullanan bir aşıyı üçüncü doz olarak tercih etmelerinin daha büyük koruma sağladığını açıkladı.

Açıklamada, “İki doz CoronaVac olduktan sonra üçüncü dozu Pfizer/BioNTech olanların Omicron varyantına karşı elde ettiği antikor seviyeleri çok daha yüksek” denildi.

2 DOZ BİONTECH OLANLAR DİKKAT!

Araştırmada BionTech/Pfizer’ın geliştirdiği ve Türkiye’de de kullanılan Comirnaty isimli aşının iki dozunun yetersiz olduğu belirtilirken üçüncü doz aşının da aynı tür aşı olması durumunda koruma oranının arttığına dikkat çekildi.

Resmi verilere göre dünya genelinde 2.3 milyar doz CoronaVac aşısı üretildi ve kullanıldı. Bu aşıların çoğu Çin’de kullanılırken, bu aşıların geri kalanı ise gelişmekte olan ülkelerde tercih edildi.

Sinovac geçen hafta üç doz aşısını olanların yüzde 94’ünde koruma sağlandığını açıklamıştı. Fakat şirket ne oranda koruma sağlandığına dair bir açıklama yapmamıştı. ABD’li medya kuruluşu Bloomberg’in haberinde ise Sinovac yetkililerinin bu konudaki açıklamalara yanıt vermediği de kaydedildi.