GündemSağlık

3. Doz Aşı Kararı Verildi! 3. Doz Koronavirüs Aşısını Kimler Ne Zaman Olmalı?

Koronavirüs endişesi tüm dünyada kendini göstermeye devam ediyor. Herkesi endişelendirmeye devam eden koronavirüs için uzmanlar aşı ve ilaç için çalışmalar yapıyor. Ülkemizde 2. doz aşı olan vatandaşlar 3. doz aşılarının ne zaman olacağını merak ediyordu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 3. doz aşı konusuna son noktayı koydu. Bilim insanlarının ve Bakan Koca’nın yaptığı açıklamaların detayları…

Kimler Ne zaman 3. Dozu Olmalı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamada;

“Aşıların 3 ila 6 ay arasında en çok koruyucu özellik gösterdiği belirlenmiştir. Bu bakımdan hatırlatma dozu aşılarının yapılması gerekmektedir. Daha önce 60 yaş üzeri vatandaşlarımız için hatırlatma dozu aşılarına başlanmıştı.”

“Bugün yapılan değerlendirmede 18 yaş üzeri tüm vatandaşlarımız için hatırlatma dozu aşılamasının başlatılmasına karar verilmiştir. Yarından (11 Kasım) itibaren mRNA aşısı olmuş ve üzerinden 6 ay zaman geçmiş 18 yaş ve üzeri vatandaşlarımız hatırlatma dozunu istedikleri aşı türünden olabileceklerdir.” ifadelerini kullandı.

Araştırmayı yürüten Yale Üniversitesi Kamu Sağlığı bölümünde görevli doçent doktor Daniel M. Weinberger, “Üçüncü doz aşının delta varyantına karşı ekstra koruma sağladığını gösteriyor. İki doz aşının Covid-19’a karşı sağladığı koruma zamanla azalsa da üçüncü doz aşı ile tekrar koruma sağlanabilir” dedi.

Bilim insanları, 6 ay içerisinde aşının yarattığı antikor seviyesinin ortadan kalktığını açıkladı. Araştırmayı yürüten Stanford Üniversitesi’nden Bali Pulendran ve Emory Üniversitesi’nden Mehul Suthar, “Araştırmalarımız Pfizer/BioNTech aşısının corona virüsüne karşı çok yüksek seviyede antikor sağladığını ortaya çıkardı. Fakat buna karşılık 7 ay içerisinde bu koruma seviyesi yaklaşık 10 kat azalıyor” açıklamasını yaptı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) danışma paneli Pfizer ve BioNTech aşısı ek dozunun ağır hastalanma ihtimali yaratan sağlık sorunları olan yetişkinlere ve 65 yaş ve üstündekilere uygulanmasını tavsiye etti.